Процесорите AMD EPYC с архитектура AMD Zen 4 ще имат до 128 ядра

1
930

Процесорите EPYC от четвърто поколение ще се използват в бъдещия суперкомпютър Exascale, наричан още и El Capitan.

В интернет пространството започна да се разпространява неофициална информация за процесорната микроархитектура AMD Zen 4, като според тези данни сървърният процесор AMD Zen 4 ще предложи над 64 ядра, които ще поддържат нови процесорни инструкции, включително AVX-512, BFloat16 и други. Тези инструкции са изключително подходящи за високопроизводителни изчисления и сървърни работни натоварвания.

Новите сървърни процесори на AMD ще предлагат до 128 процесорни ядра на сокет, което е двойно повече от всичко, предлагано към днешен ден.

Intel добави процесорните инструкции от типа AVX-512 в своите чипове се с архитектура Rocket Lake, като с това осигури много голям ръст на производителността при някои стандартни сценарии на използване на процесорите. Според аналитичната компания AnandTech, дори 8-ядреният Rocket Lake-S успява да изпревари 64 Ядрения процесор Zen 2 Epyc в някои от тестовете на бенчмарка 3D Particle Movement AVX. Но сега ситуацията коренно се променя.

Към днешен ден се знае, че процесорите AMD EPYC от четвърто поколение ще се вграждат в бъдещия суперкомпютър Exascale, който получи жаргонното име El Capitan. Очакванията са El Capitan да бъде готов през 2023 година и да се използва от американските учени за емулиране на термоядрените процеси.

3.3 4 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари