Процесорите AMD EPYC ще се използват за създаването на най-мощния европейски суперкомпютър

2
429

Advanced Micro Devices ще осигурява процесорите за още един суперкомпютър. Уеб порталът Overclock3d съобщи, че новите процесори EPYC, произвеждани чрез 7 нанометров технологичен процес ще бъдат използвани за изграждането на системата Archer2, която е планирано да започне работа през месец май 2020 година в университета на Единбург. С пиковата си мощност от 28 петафлопса новата система ще стане най-мощният суперкомпютър не само в Шотландия, но и в Европа.

Суперкомпютърът Archer2 ще бъде изграден от американската компания Cray, която отскоро е дъщерно предприятие на Hewlett-Packard Enterprise. Ще се използват общо 5 848 изчислителни модула, всеки от които има по два 64-ядрени процесора AMD EPYC с номинална честота 2,2 GHz. Предполага се, че това ще бъдат процесорите EPYC 7742. Топлината на чиповете ще се разсейва с помощта на обща система за водно охлаждане, интегрирана в шкафовете Cray Shasta Mountain.

Archer2 ще има общо 748 544 процесорни ядра Zen 2 и 1,7 PB флаш памет. Изграждането на суперкомпютъра Archer2 струва 79 милиона паунда или около $100,7 милиона.

Когато Archer2 започне работа, той ще се класира на пето място в TOP500 рейтинга на суперкомпютрите от целия свят.

В TOP500 има един суперкомпютър, използващ технологиите на AMD. Това е китайският Hygon Dhyana, в който се използват лицензирани копия на Epyc 7501. Британската система Archer2 ще бъде първата с процесори на AMD.

2
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Арнолд Шварц е негър
Арнолд Шварц е негър

Не ги е срам да пренебрегват хаЙ интел, за снетка на AMD, че по добро от печките раховец хаЙ9/ ксенон с функция решето нЕма… Тре ромските процесори на хаЙнтел да се ползват !!!!

Владимирчо Йотковски
Владимирчо Йотковски

ЩЕ ИМА ПАРА, ВОДА СЪС СРЕБРО И ПАРОГЕНЕРАТОРИ, ЗЕЛЕНИ БРАТЯ И СЕСТРИ, ПО ДОБРЕ ЛИ Е ОТ ГАЗ ЗА КЛИМАТИЦИ?