Не е тайна, че AMD е един от основните производители на процесори в света и става все по-предпочитания избор на потребителите, най-вече със своите нови процесори Ryzen от трето поколение (серията 3000), както и с новите си графични карти с архитектура Navi, но в последно време виждаме и все повече индикации, че любителите на хардкор компютрите и ентусиастите се насочват към AMD.

Служители в KitGuru забелязаха някои статистически данни от Passmark, популярен инструмент за измерване на производителността на процесори и компютърни конфигурации, че AMD придобива известна преднина в пазарния дял спрямо Intel. По-конкретно, през третото тримесечие на 2019 г, AMD достигна 31,9 % пазарен дял, спрямо 23,1 % през второто тримесечие на 2019, което е логично, поради анонсирането на третото поколение процесори с архитектурата Zen 2. По същия начин дялът на Intel спада до 68,10 % през третото тримесечие на 2019, спрямо 76,9 % през предходното тримесечие.

Важно е да отбележим, че това не отчита броя продадени процесори – в момента изглежда, че AMD е много напреднала в това отношение. Разглежда се само количеството процесори, тествани с Passmark. По-голямата част от собствениците на домашни компютри едва ли някога са правили този тест.

Това означава, че компютърните ентусиасти, които првят този тест, оценяват процесорите на AMD все повече и по-добре. Това вероятно се дължи и на едно просто сравнение – флагманският чип на AMD Ryzen 9 3900X е значително по-мощен от флагманския на Intel – Core i9 9900K, дори и Intel да го отрича.

Според тези резултати, AMD вече е сериозен конкурент на Intel и има огромен напредък в привличането на вниманието на PC ентусиастите, спрямо състоянието преди да анонсира първото си поколение Ryzen 1000 процесори. Също така с предстоящото си трето поколение AMD Ryzen Threadripper, което ще бъде представено по-късно тази година, разликата ще стане още по-осезаема.

6
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
5 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Бахти
Бахти

Цитат:


флагманският чип на AMD Ryzen 9 3900X е значително по-мощен от флагманския на Intel – Core i9 9900K, дори и Intel да го отрича.


Само по цена. Има много по-авторитетни източници – https://www.youtube.com/watch?v=CGQY9yJqfMs

п.п. Ако си купуваш процесора за да „играеш“ на Cinebench или прекодираш нон-стоп видео е друга бира, която не е интересна за 90% от хората.

п.п.2 Ако на някой не му се гледа цялото видео – Ryzen 9 3900X изостава и то с много в игрите.

Симеон
Симеон

6% средно AMD е по слаг в тестваните игри и това си е факт.Явно много AMD фенчета има тук

mikgigs
mikgigs

точно в игрите няма значение, дали ще е 93 фрейма или 100, голям праз – човешкото око не различава над 30 фрейма. Виж за работа, колкото по-бързо стане нещо, толкова по-добре!

Lordoff
Lordoff

И спред тебе тубата е по-авторитетния изтотчник? Хммм. !нтересно :)))

Бахти
Бахти

Ти видя ли от кого е направено видеото? От Hardware Unboxed – ако не знаеш кои са и колко про АМД са настроени, значи си много зле. Ако предпочиташ да четеш – Ryzen 9 3900X vs. Core i9-9900K: 36 Game Benchmark Ultimate Gaming Performance Test – https://www.techspot.com/review/1877-core-i9-9900k-vs-ryzen-9-3900x/

MAXIMIZE
MAXIMIZE

Да си говорим сериозно -Ryzen 3000 са обикновени, масови,потребителски чипове (САМО с двуканална памет) ,Core i9 претендират да са HEDT -тогава lets turn HEDT – може да вземете например настоящия Threadripper флагман (за „спецовете“- вижте в linux –там WINTEL няма власт) но най-вече задаващият се съвсем скоро нов 3rd GEN Threadripper (128 threads , 8-канална памет ,128 линии PCIe 4.0 и удвоен L3 кеш(128MB)) и постижения над 20 000 точки в Cinebench R20 и 200 000 в Geekbench4. (И това при stock-без O.C.) Който иска нека се занимава със леки ,със стари приложения и single-thread(и игри-целият софтуер и apps транзитират… Виж още »