Процесорите Amd Ryzen 4000 ще работят с нови дънни платки

9
1754

Едно от най-големите предимства на процесорите AMD Ryzen, които с всяко изминало тримесечие, демонстрират по-добри продажби и доверие сред потребителите, е именно фактът, че старите дънни платки, поддържаха новото поколение процесори, и така на крайния клиент не се налагаше да сменя дънната си платка, заедно с цялата платформа, когато надгражда процесора, за разлика от ситуацията с Intel.

Днес обаче изтекоха снимки от слайдове на вътрешна презентация на AMD, които бяха публикувани в популярния технологичен портал Tom’s Hardware. На тях се виждат описани сокетите на процесорите Zen 3 и Zen 4 Epyc и изглежда, че линиите за трансфер на данни на процесорите Zen 1-3 няма да бъдат съвместими със сокетите на процесорите Zen 4 Epyc. Това не е официална информация, която да потвърждава, че за новите процесори на AMD, ще се нуждаете и от нова дънна платка, но това изглежда силно вероятно.

Защо се налага това?

Според слайдовете, в следващите процесори от серията Ryzen 5 на AMD, можем да очакваме надграждане до PCIe 5.0 и DDR5 памет – а ако това се случи, то определено потребителите ще трябва да преминат към нови дънни платки. В презентацията на AMD, всъщност се казва, че новата архитектура ще дойде с „надграждане на паметта“, но не е гарантирано, че става въпрос за DDR5.

Изтеклите слайдове, разбира се се отнасят за процесорите AMD Epyc и промените, които оповестяват, няма да имат никакво влияние върху вече произведените и използвани от потребителите продукти на AMD. Все пак, все още не сме виждали DDR5 памет да работи в реална система, но определено има смисъл тя да си проправя път именно през процесорите Ryzen на AMD, които в момента доминират на пазара на десктоп процесори, преди да бъдат въведени в сериите HEDT Threadripper.

Според друг доклад на Tom’s Hardware, SK Hynix очаква първата DDR5 RAM памет в света да стартира през следващата година, така че изглежда във времевата линия, нещата се подреждат. Така или иначе е невъзможно да предскажем какво предстои само по тази информация, и остава да чакаме да разберем как ще се развият нещата на десктоп пазара.

AMD се издигна в очите на потребителите като предложи добро съотношение на цена и качество на настолните си процесори, като предизвика истинско раздвижване на пазара. Ако наскоро сте си купили процесор AMD Ryzen 3000, то това по никакъв начин не би повлияло вашата удовлетвореност от продуктите на компанията, освен ако не искате да актуализирате веднага след излизането на следващата архитектура процесори на AMD.

9
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
6 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
AMD fan
AMD fan

„това по никакъв начин не би повлияло вашата удовлетвореност от продуктите на компанията“. Едно от основните предимства на платформата на AMD (приемствеността с AM4 сокета) изчезва. Ако си вземеш дъно с процесор от компанията сега ,то актуалността му ще е 1 година ,максимум. Това ще замисли много хора ,с не належащи планове за ъпгрейд с актуалните райзъни. Защо да не изчакат за AM5 ,DDR5 и PCIe 5 … и да си осигурят възможности за бъдещ безпроблемен ъпгрейд (особено ако ще наливат много пари в топ модели дъно и CPU) . С такива течове на информация, AMD сами си подливат вода… Виж още »

Арнолд Шварц е негър
Арнолд Шварц е негър

AMD вентилатор
И да станат, като интел лесно ще им се тегли мaйнaтa и на тях, аз лично така направих при Radeon картите надуха и тия цените и съм ги анатемосал и тях заедно с кaлтaците от NOvideo..

(*)
(*)

AMD вентилатор 🙂
Точно „приемствеността“ създава доста неприятна и все по-често срещана ситуация.
Като купваш нова конфигурация с трето поколение рязън почти сигурно е, че няма да тръгне, поради необходимостта от флашване на нов bios. Макар че е обявена поддръжка на съответния процесор от чипсета. Но с нов bios. Тръгваш да се занимаваш да търсиш отнякъде по-стар процесор, да занимаваш хората, да се ядосваш…
Интел 9а серия е същата работа.

Smehurko
Smehurko

До сега четох как главния директор на производството твърди, че няма нужда от смяната на сокета, освен ако няма основна промяна в технологията на платформата. Т.е. до колкото разбирам, когато DDR5 влезе в играта, това ще е голямата промяна и наистина ще се смени сокета.
Друго изказване от АМД мениджмънта пък твърди, че е проектирана нова 12 слойна подложка, чрез която могат да се пренасочат по-малките вериги към съществуващите АМ4 пинове и този метод може да се прилага макс. до 7нм технология.
Така, че има някаква надежда поне част от новото поколение Ryzen да са със стария сокет.

Кольо
Кольо

Това което наричате актуалност, явно се различава от това, което аз наричам актуалност. Това, което имате предвид се нарича „съвместимост“. Не мисля, че който и да е производител е длъжен и че е смислено, да се поддържа съвместимост в безкраен срок. А Райзен процесорите, особено сегашната серия 3000, ще е актуална много дълго време, благодарение и на високата производителност на ядро IPC и на големият брой ядра и големият обем кеш и на съвременните интерефейси, с които са оборудвани дънните платки на АМД АМ4 платформата.

Анна
Анна

AMD Socket АМ4+ е на път и ще поддържа на 100% нова USB периферия,DDR5 памет по добри VRM волтажни регулатори ,платките ще са много по опипани откъм ефективно охлаждане на VRM ,а латенсиите тормозещи старите поколения Ryzen няма да има и помен от тях. Съвсем скоро ще е станем свидетели и масов 8 ядрен 16 нишков процесор и дано до тогава AMD успеят реално да вкарат свиване на процеса с екстемален ултравиолет намаляне на ел. консумацията и увеличаване честотите до едни първични 5 гигахерца за всички ядра по хоризонталата.

Smehurko
Smehurko

Трябваше да посочиш сайта, че с тоя г. транслейт нещо се омотахме 😉

Арнолд Шварц е негър
Арнолд Шварц е негър

Кви 5 GHz е пиш, забравете ги тия честоти, с намаляването на нанометрите ще падат и честотите. Вероятно е да стигат по високи честоти след като сменят силиция с друг материал… А и честно казано аз лично бих предпочел процесор на 3GHz дето има 4 пъти по силно IPC пред такъв на 6GHz с 4 пъти по слабо такова, щото този на 6GHz ще пада от по нискочестотния..

Shumnalia
Shumnalia

Серията Ryzen 4000 с ядро Zen 3 ще излязат на пазара през Септември 2020 (по последни данни) и ще са съвместими със сегашния Сокет АМ4.
Процесорите от серията Ryzen 5000 с ядра Zen 4 се очаква да излязат през 2021 година, да се произвеждат по 5nm технология и да поддържат DDR5 памет. Повече от ясно е, че новия тип памет, ще изисква и нов Сокет АМ5 (вероятно).
Статията както е написана е пълен тюрлюгювеч.