fbpx
0 C
София

Процесорите AMD Ryzen 4000 може да се появят най-рано през 2021

Най-четени

Настолните процесори от предстоящата серия AMD Ryzen 4000 може да не бъдат представени до края на 2020 година, както се смяташе по-рано, а да бъдат анонсирани в началото на 2021 г., според нов слух.

Информацията идва от доклад на популярния технологичен портал DigiTimes, като за източник на сведенията се цитира известния източник на вътрешна информация от хардуерния свят ReriredEngineer, които е публикувал в профила си в социалната мрежа Twitter.

Има много основания да посрещнем скептично този доклад, като първата от тях е, че DigiTimes през годините са показали, че не винаги разполагат с най-достоверния и надежден източник. След това идва фактът, че от самата AMD по-рано дори съобщиха, че четвъртото поколение Ryzen процесори ще се появят в края на 2020 година.

Всъщност, дори наскоро финансовият директор на AMD Devinder Kumar отбеляза, че компанията е „на път да лансира своите Zen 3 CPU и RDNA 2 графични процесори от следващо поколение в края на 2020 г.“ и да не се налага да разочарова феновете и дори инвеститорите си, които очакват ново поколение процесори и видео карти тази година.

В същото време обаче, не бива да подценяване и да забравяме напълно този слух. Все пак, продажбите на процесорите от серията Ryzen 3000 остават доста стабилни и атрактивни, особено като се има предвид и факта, че процесорите завършващи на „XT“, които имат за цел да поемат търсенето на по-съвременни процесори, също са в списъка с предстоящи продукти, които AMD представи по-рано днес.

Приоритет за Epyc

Връщайки се към ясните твърдения на финансовия директор на AMD, че ще видим процесори с архитектурата Zen 3 на пазара до края на 2020 година, това не означава, че ще се случи непременно в следващо поколение процесори Ryzen, а може да си проправят път в сървърните чипове Epyc, на които компанията може да даде приоритет, особено ако има проблеми със снабдяването с чипове и производството на самите процесори, породени от коронавирусната пандемия и извънредните обстоятелства, както се съобщава в докладът. От друга страна, на този етап има доста логика процесорите Ryzen 4000 да бъдат отложени за началото на следващата година, тъй като изглежда и настоящите модели от серията Ryzen 3000 се справят достатъчно добре, имат своята значителна преднина пред предложенията на конкурента Intel, като се очаква и глобален спад в търсенето на компютърен хардуер, поради затрудненото финансово положение.

В доклада също така се казва, че Intel няма да представи своите 10 nm процесори Alder Lake до края на 2021 г. или дори в началото на 2022 г.

Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
JohnDoe
JohnDoe
1 година

Дали ще се появят към края на 2020 или началото на 2021 г. със сигурност новото поколение процесори на АМД ще направи процесорите на Интел от 10-то поколение (за предишните поколения дори не си струва да споменавам) да изглеждат още по-неатрактивни и неизгодни. Дори и сегашните от 3000 серия на АМД бият Интел по бенчмарковете.

JohnyMacaroni
JohnyMacaroni
1 година

Fake news

Ледена близалка
Ледена близалка
1 година

Ако доживеем дотогава!

Нови ревюта

Подобни новини