fbpx
2.2 C
София

Процесорите AMD Ryzen Pro 3000 поддържат пълно криптиране на оперативната памет

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Преди няколко дни компанията AMD анонсира процесорите Ryzen Pro от трето поколение, предназначени преди всичко за ОЕМ производителите на готови компютри от бизнес клас. Серията Ryzen Pro включва различни чипове – от скромния 2-ядрен Athlon Pro 300GE до 12-ядреното чудовище Ryzen 9 Pro 3900.

Що се отнася до техническите характеристики на новите чипове, то те съответстват на обикновените аналози на процесорите от серията Ryzen 3000. Но се оказа, че в тях е реализирана функция за криптиране на оперативната памет, която явно е еквивалентна на технологията AMD Secure Memory Encryption, поддържана в сървърните процесори Epyc.

В описанието на Memory Guard се казва, че тази технология е предназначена за прозрачно криптиране на системната памет – тоест, цялостно криптиране на DRAM, независимо от операционната система и от приложенията. Използват се AES криптографските алгоритми.

Въпреки че не се казва явно, сървърната технология AMD Secure Memory Encryption е описана по съвсем същия начин, но при нея всичко е по-сложно. Защитната технология Secure Encrypted Virtualization (SEV) освен криптирането на паметта дава възможност изцяло да бъдат изолирани един от друг хипервайзора, виртуалните машини и контейнерите, както и отделните приложения.

Първите персонални компютри, базирани на процесорите Ryzen Pro 3000 ще бъдат компактните модели HP EliteDesk 705 G5 и EliteDesk G5 Mini.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини