fbpx
0.3 C
София

Процесорите Intel Alder Lake имат по-високи изисквания към захранването

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Китайският портал FCPOWERUP, специализиран в изследването и измерването на компютърни захранвания, сподели интересна информация, която явно е взета от документацията на Intel за производителите на захранващи блокове. Описани са повишените изисквания към компютърните захранвания за системи, базирани на новите процесори Intel Core от 12-то поколение. Оказа се, че за тези чипове е указана друга постоянна и пикова мощност, които захранващият блок трябва да подава на своята 12 V шина за осигуряване стабилната работа на процесорите Alder Lake с различно ниво на TDP.

В документацията са изброени изискванията към захранванията за новите процесори с TDP 165, 125, 65 и 35 W.  Изискванията към силата на тока при продължителни натоварвания на чиповете Intel Core от 12-то поколение като цяло са останали същите, каквито са и към Core от 10-то и 11-то поколение с LGA 1200. Само че изискванията към пиковите значения на тока значително са нараснали. За моделите Alder Lake с TDP 125 W захранващият блок трябва да осигури на 12 V шина краткотраен ток със сила 39 V, при което мощността е 408 W. За чиповете с TDP 65 W този параметър е нараснал от 30 А (360 W) до 38,5 А (462 W). И дори за по-икономичните модели с TDP 35 W се изисква захранващият блок да осигурява пикови натоварвания от 20,5 А (246 W).

Според спецификациите на Intel, въпросните пикови натоварвания (PL4) зависят от модела на процесора и достигат няколко милисекунди. Очевидно е, че старите компютърни захранвания няма да могат да се използват с новите процесори на Intel, понеже ще се задейства тяхната защита по ток.

Абонирай се
Извести ме за
guest
5 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
Аз-Съм
Аз-Съм
3 месеца

Базикаш се???

Saint jazz
Saint jazz
3 месеца

Тия полудяха. Не стига че лъжат с мощностите, ами сега и това.
Много занагляха.

тъп
тъп
3 месеца

бате 50 ампера 12 волта тия се уливат малко

Е. Димитров
Е. Димитров
3 месеца

Очевидно закупуването на новите CPU, ще е в комплект с дънна платка, рам памет и захранващ блок 🙂

rmrm
rmrm
3 месеца

Скоро очакваме интел процесори на трифазен ток…

Нови ревюта

Подобни новини