Процесорите Intel Pentium Silver от следващо поколение ще имат L3 кеш

3
639

Освен производителните процесори от фамилията Core, както и базираните на тях Pentium Gold и Celeron, в портфолиото на Intel присъстват и чиповете Pentium Silver и Celeron. Те са предназначени за използване предимно в бюджетните лаптопи, миникомпютри, таблети и друга електроника с ниска консумация на електрическа енергия.

В сегашното поколение системи върху чипа Gemini Lake с архитектура Goldmont Plus, специалистите на Intel осезателно са увеличили производителността спрямо предишните версии на тези SoC. Така например, топ-моделът Pentium Silver J5005 с 10 W температурен коефициент разполага с четири процесорни ядра с тактова честота от 1,8 до 2,8 GHz, графично ядро Graphics 605 и 4 MB кеш памет от второ ниво.

Още следващата година се очаква Gemini Lake да бъдат заменени с процесорите от фамилията Snow Ridge с Tremont процесорни ядра. Те ще се произвеждат чрез 10 нанометров технологичен процес, като се очаква да имат хардуерни подобрения и повишена тактова честота. И още, в тях ще се използва кеш памет от трето ниво, което се прави за първи път за наследниците на процесорите Atom.

За появата на кеш от трето ниво подсказва новия параметър MEM_LOAD_UOPS_RETIRED_L3_HIT, открит в документите на Intel относно Tremont, публикувани в сайта 01.org. Във всички случаи можем да очакваме ръст в производителността в сегмента на енергийно ефективните мобилни решения.

3
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
2 Отговори на коментарите
2 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Арнолд Шварц е негър
Арнолд Шварц е негър

Никой не го интересува, какво имат от Intel, след излизането на Ryzen и разкритията, че има уязвимости във всички модерни процесори Intel са засегнати 90%, с техните oтпaдъчни процесори пълен резил са..

SLAYER
SLAYER

Напротив. Всички следим с интерес дали Интел ще се вземат в ръце и ще си оправят бакиите.

Арнолд Шварц е негър
Арнолд Шварц е негър

Пак да повторя НИКОЙ не го интересува минтел, докаот не изкарат нова архитектура, тия бoклyци никой нормален не ги иска за тия суми..