Процесорите Intel Rocket Lake-S: старият 14 nm процес с новите GPU Xe

4
540

Съвсем скоро Intel трябва да представи новата 14 nm фамилия процесори Comet Lake-S, оглавявана от 10-ядрен флагмански чип (сегашното поколение Coffee Lake Refresh предлага максимум осем процесорни ядра). Тези чипове ще използват новия LGA 1200 сокет вместо предишния LGA 1151, който излезе сравнително наскоро – през 2015 година. А сега в уеб пространството се пови първа информация за десктоп процесорите Rocket Lake-S, които ще излязат през 2021 година след Comet Lake-S.

Процесорите Rocket Lake-S без никакви изненади ще се произвеждат чрез 14 нанометров технологичен процес. Според изтеклата от уеб портала TechPowerUp информация, в тази процесорна серия няма да има чипове с десет ядра. Това е доста странно, понеже в рамките на серията Comet Lake-S има 10-ядрени чипове, а тя излиза една година по-рано.

Основната разлика между тези процесорни фамилии е в графичния ускорител. Докато в чиповете Comet Lake-S ще се използва графичното ядро Gen9LP, то в Rocket Lake-S ще бъде интегрирано Gen12 с 32 изчислителни блока (Execution units, EU) от бъдещото поколение графика на Intel – Intel Xe.

Има данни и за плановете на Intel относно мобилния сегмент. Съвсем скоро можем да очакваме 14 nm чипове Rocket Lake-U, които ще имат до шест ядра, поддръжка на LPDDR4X-3733 памет и TDP 15 W.

Не се знае кога да очакваме многострадалните 10 nm десктоп процесори Ice Lake. Всичките изтичания на информация и публикации показват, че това няма да стане по-рано от 2022 година. Получава се нещо твърде интересно: AMD, която притисна Intel на всички фронтове, вече ще предложи новите десктоп процесори Ryzen с архитектура Zen 4 със 7 нанометров технологичен процес, а според някои данни, ще има и 5 nm чипове, докато Intel все още ще си седи на 14 nm и стара архитектура.

4
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
2 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Арнолд Шварц е негър
Арнолд Шварц е негър

Очакват се още INhell crap lake, INferior rootkit lake, хаЙнтел нов модел хАЙ 9 9900KFC, INslow breach lake…..

Кольо
Кольо

В случая ми се струва, че нещата и тук и в статиите които са четени, или превеждани, за да се изведат заключенията и да се поставят въпросителните, са…Еее нещо им има на писателите им. Нещо, което има е разбъркало мозъка и са писали някакви конспиративни предположения. Няма никакъв начин Интел да пускат процесори през 2021г. по 14нм процес. Най-много, на 14нм да прехвърлят производството на чипсети, които сега се правят по по-стар и „едър“ технологичен процес.
ПС…Поогледах се наоколо и наистина има някои хумористични статии и видеоклипове, с които авторите им се бъзикат с Интел и „вечният“ 14нм процес.

Даниел Десподов
Даниел Десподов
Кольо
Кольо

На слайда от Туитър няма посочени години на пускане на описаните процесорни серии. Интел пускат по няколко различни в една и съща година, в зависимост от вида им, настолни, сървърни, мобилни, с високо, средно, ниско потребление, или свръхниско потребление и т.н. Напълно възможно е, тоя последен 14нм продукт, да стартира през 2020г.