Процесорите Intel Xeon Scalable от 4-то поколение (Sapphire Rapids) ще имат HBM2E памет

0
596

Съвсем наскоро Intel анонсира 10 nm сървърни процесори Xeon Scalable от 3-то поколение, известни като процесорната фамилия Ice Lake-SP. Те се базират на процесорната архитектура  Sunny Cove, предлагат до 40 ядра и поддържат 8-каналната работа с DDR4-3200 оперативна памет (до 6 TB RAM на сокет) и имат PCI Express 4.0 контролер.

Но едновременно с това процесорният гигант подготвя и процесорите Xeon Scalable от 4-то поколение (Sapphire Rapids). Една от техните най-характерни особености е наличието на вградена HBM2E памет с капацитет до 64GB, която играе ролята на кеш. Подобна информация се бе появила по-рано, но сега бе потвърдена с излизането на новия пач i20nm EDAC за Linux ядрото, разпространението на който започна на 11-ти юни тази година.

„Бъдещите процесори Xeon ще имат HBM памет“ – се казва в описанието на единия пач. „Интегрираният контролер на HBM паметта има същата архитектура каквато е и при стандартния контролер за DDR5 паметта“.

Блогърът YuuKi_AnS публикува снимки на процесор Sapphire Rapids с тактова честота 1,3 GHz. Производственият индекс на този екземпляр е QVV5, като това е съвсем ранен образец. След махането на капачката и след шлифоването на процесора той е успял да направи качествени снимки на кристала на този Sapphire Rapids.

Процесорът има четири модула с 15 ядра всеки от тях. Тази сложна конструкция се използва, за да може да има по-голям процент на годни чипове.

3.7 3 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари