Процесорите Ryzen на AMD удариха нов рекорд на продажби, оставяйки Intel на дъното

14
2146

AMD завзема все повече и повече части от пазарния дял, агресивно избутвайки Intel в света на настолните процесори, като този път постигна нов пазарен рекорд според един европейски търговец на дребно, който създава статистически отчети за продажбите на месечна база – и не само че компанията постига висок резултат по отношение продадените единици и пазарния дял, но и по реализираните приходи.

Данни на немския търговец на потребителска електроника на дребно Mindfactory, които често дават статистическа информация за състоянието на процесорния пазар, както и в много други области на хардуера и електрониката, сочат, че през месец ноември AMD е продала над 25 000 процесора в сравнение с едва около 5000 единици за Intel. Данните са достатъчно красноречиви и не се нуждаят от коментар.

Изразено в проценти, AMD са продали 82% от всички процесори през изминалия месец, в сравнение с дяла от 18% на Intel, което е нов рекорд за компанията и по всякакъв начин чупи всички психологични граници, които са очаквани за компанията някога. Освен това, този резултат продължава растящата тенденция на яростно избутване на Intel, като дори е по-добър от предишния рекорд през септември, когато компанията достигна 81% от всички продадени настолни процесори, което също бе забележително.

Възходът на AMD – спонтанен или устойчив?

AMD от месец юли до сега държи стабилно над 80% от пазара на настолни процесори според данните на търговската верига, като повратна точка в пазарната ситуация за 2019 г. е представянето на процесорите от трето поколение Ryzen, когато пазарният дял на компанията скача от здраво устоените 68% на 79%.

Разбира се, не можем да правим глобални изводи само по данните на един търговец на дребно, тъй като картината винаги е многопластова и никога проста. Но въпреки това, на пръв поглед те представляват последователна индикация за доминиране от страна на AMD поне на пазара процесори за настолни компютри, като е добре в такива моменти да не забравяме, че Intel все още държи пазара на мобилни, сървърни и други специализирани процесори, като предложенията на компанията все още се радват на сериозно доверие в бизнес сегмента.

Но тук трябва да отбележим, че и други търговци на дребно представят сходни данни – така например наскоро разкритите данни от продажбите на Amazon, кореспондират с това, което чуваме като статистическо заключение от представения анализ на MindFactory.

Приходите валят

Още по-интересното е фактът, че AMD вече е осигурила дял от 77% от приходите, като се отчита статистиката на Mindfactory. И това е по-голямо движение нагоре в сравнение с предишния максимум от 74%, постигнат при първото стартиране на чипове Ryzen 3000.

14
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
12 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Д-р Х
Д-р Х

Интел работят по 3Д технология за наслагване на чиплети един върху друг, докато АМД ги редят един до друг. Ако успеят да я подкарат, ще се завърнат с гръм и трясък. Не бързайте да ги отписвате.

Fake News
Fake News

Те още се чудят как да ги смалят (с малко брак) – ти мечташ как ще ги редят. 🙂

Ззз
Ззз

Амд след фейлдозер се върнаха на пазара, а за интел нямам никакви съмнения (все някога). Само да не станат алчни ко*елета като преди и да си запишат дупките в сигурността.

dsaa
dsaa

Това според мен е доста далеч за процесорите. Тук температурите са по-високи, а охлажданията и сега изпитват затруднения. По принцип десктоп сегмента е най-умрелият, откъм продажби, а интел все още държат другите два, но сега се стреснаха, че АМД има по-добри сървърни процесори, макар че там интел има и други предимства. Вероятно следващите 2г., ще дишат прахта на АМД, поне на десктоп пазара.

100% Смешен си, да,
100% Смешен си, да,

ПХАХАХХАХААХ ИНТЕЛ В ГЪЗААААААААААААААААААААААА

Арнолд Шварц е негър
Арнолд Шварц е негър

Ми то на INferior мястото им е на дъното, поне докато не почнат да не са долни, нагли и най вече алчни, променят ли си вижданията, цените и продумтите към по добро, както AMD, тогава не бих ги хранил, иначе до сега са си пълни нeщacтници…

Ай-ся
Ай-ся

Какво значи долни нагли и алчни за корпорации бре. Да не би АМД да са благотворителна филантропна организация за подаяния с 1000 $ доларовите си процесори купувани от мозъчни ампутации, които в 2020г. все още дишат праха на Интел опитвайки да мачнат 1:1 инструкции на цикъл За четириканални контролери памет,които Интел имаше преди 15г. дори в 2060г АМД ще пали вещи да имат подобно ноу-Хау.

Fake News
Fake News

АМД имат процесори с четириканални контролери за памет от 2010, Интел от 2006. Не разбирам каква 2060 те гони.

Арнолд Шварц е негър
Арнолд Шварц е негър

Ми да за нещастие на такива лекета, като тебе AMD сравнение с интел са си направо благотворителна организация с тия цени..
И ще дам точен пример
2017 година месец април
Ryzen 1700 8/16 core = 300$
Core I7 6900K 8/16 core = 1050$
тъй че у лево НЕграмотник, че такива примери мога да дам още камара…

dsaa
dsaa

Първо 2-рият процесор е по-стар, стига до по-височки честоти и е 4 ядра, а не 8. Второ, 1-вият е с цена 330$. Много удобно на едните си написал 50-те долара, а на другите си ги спестил. И 3-то 6900к е quad-channel, a 1700 е dual, сети се, кой ще е по-бързият процесор. Няма да си струва допълнителните 700$, но това е като да сравняваш ябълки и круши.

Арнолд Шварц е негър
Арнолд Шварц е негър

В прочем съм забравил, че в началото беше 330$, ама бързо му падна цената на 300, моя грешка.. И дори с нея разликата ПАК е над 3 пъти… Така като гледам 90% от хората не им пука за тоя quad channel memory, щото се изкупиха Ryzen-ните кат топъл хляб, същото никога не е било при интел, още по малко 6900К, масово всеки сектант на мИнтел беше с 6700К, понеже нали сте много богати, пък рядко се виждаха и луди броили пари за 6800К, а такива с 6900К почти не се срещаха, а такива с Ryzen 1700 за 330 долара бол… Виж още »

Арнолд Шварц е негър
Арнолд Шварц е негър

А ти си объркал тотално за какъв процесор говорим, щото и двата са 8/16 ядрени, 4/8 ядрен е 6700К, а 6800К е 6/12 ядрен… Та сме наравно, аз обърках леко цената, ама ти тотално обърка броя ядра на единия от процесорите..

Intel® Core™ i7-6900K

Мангалата
Мангалата

Бе мани го тоя нещастник „*ей-ся“

ЕВАЛА ЕБИ ГО С ГОЛЕМИЕ ЧЕРЕН ХУЙ НЕГЪРЕ
ЕВАЛА ЕБИ ГО С ГОЛЕМИЕ ЧЕРЕН ХУЙ НЕГЪРЕ

ЕБИ ГО АРНОЛДЕ ИНТЕЛСКОТО ПЕДАЛЧЕ!!!!!!!!! РАЗПОРИ МУ ХАЛКАТА!!!!!!!!!!!!! ДАЙ!!!!!!!!!!!!!!!