fbpx
-5.8 C
София

Процесорите Ryzen на AMD удариха нов рекорд на продажби, оставяйки Intel на дъното

Най-четени

AMD завзема все повече и повече части от пазарния дял, агресивно избутвайки Intel в света на настолните процесори, като този път постигна нов пазарен рекорд според един европейски търговец на дребно, който създава статистически отчети за продажбите на месечна база – и не само че компанията постига висок резултат по отношение продадените единици и пазарния дял, но и по реализираните приходи.

Данни на немския търговец на потребителска електроника на дребно Mindfactory, които често дават статистическа информация за състоянието на процесорния пазар, както и в много други области на хардуера и електрониката, сочат, че през месец ноември AMD е продала над 25 000 процесора в сравнение с едва около 5000 единици за Intel. Данните са достатъчно красноречиви и не се нуждаят от коментар.

Изразено в проценти, AMD са продали 82% от всички процесори през изминалия месец, в сравнение с дяла от 18% на Intel, което е нов рекорд за компанията и по всякакъв начин чупи всички психологични граници, които са очаквани за компанията някога. Освен това, този резултат продължава растящата тенденция на яростно избутване на Intel, като дори е по-добър от предишния рекорд през септември, когато компанията достигна 81% от всички продадени настолни процесори, което също бе забележително.

Възходът на AMD – спонтанен или устойчив?

AMD от месец юли до сега държи стабилно над 80% от пазара на настолни процесори според данните на търговската верига, като повратна точка в пазарната ситуация за 2019 г. е представянето на процесорите от трето поколение Ryzen, когато пазарният дял на компанията скача от здраво устоените 68% на 79%.

Разбира се, не можем да правим глобални изводи само по данните на един търговец на дребно, тъй като картината винаги е многопластова и никога проста. Но въпреки това, на пръв поглед те представляват последователна индикация за доминиране от страна на AMD поне на пазара процесори за настолни компютри, като е добре в такива моменти да не забравяме, че Intel все още държи пазара на мобилни, сървърни и други специализирани процесори, като предложенията на компанията все още се радват на сериозно доверие в бизнес сегмента.

Но тук трябва да отбележим, че и други търговци на дребно представят сходни данни – така например наскоро разкритите данни от продажбите на Amazon, кореспондират с това, което чуваме като статистическо заключение от представения анализ на MindFactory.

Приходите валят

Още по-интересното е фактът, че AMD вече е осигурила дял от 77% от приходите, като се отчита статистиката на Mindfactory. И това е по-голямо движение нагоре в сравнение с предишния максимум от 74%, постигнат при първото стартиране на чипове Ryzen 3000.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

13 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини