Процесорните планове на Intel: в центъра на вниманието са Comet Lake и Elkhart Lake

7
638

В съвсем близко бъдеще корпорацията Intel възнамерява да представи на пазара системите върху чипа Elkhart Lake, които трябва да заменят SoC Gemini Lake, както и десктоп процесорите Comet Lake-S с до 10 физически ядра, произвеждани чрез 14 нанометров технологичен процес. Приблизителните дати на излизане на новите чипове разкри тайванската компания MiTAC.

Според представената пътна карта, MiTAC възнамерява да започне производството на чиповете Intel Elkhart Lake през първото тримесечие на следващата година. Да си припомним, че в тези системи върху чипа се използва архитектурата Sunny Cove, както и перспективните графични ядра Gen 11.

Първите компютри с процесорите Intel Comet Lake се очаква да се появят в магазините през второто тримесечие на 2020-та година. Като се има предвид, че този тайвански производител използва в своите продукти предимно 35 W процесори предимно от втората вълна, можем да кажем, че флагманските чипове Comet Lake-S ще излязат много по-рано. Официалната презентация на тези процесори се очаква през последното тримесечие на тази година.

Топ чиповете Intel Comet Lake-S ще имат до десет x86 физически ядра и са поредния етап от развитието на 14 nm архитектура Skylake. Те ще заменят актуалните към днешен ден Coffee Lake-S Refresh и трябва да станат конкуренти на процесорите AMD Ryzen 3000 (до 16 физически ядра), които трябва да излязат в средата на това лято.

7
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
5 Отговори на коментарите
6 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
6 Автори на коментарите
Бахтиno moreOracleРадоДжо1984 Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Кольо
Кольо

Intel Comet Lake, ще ги пуснат не 2020 а тази година 2019. Ако забавят с цяла година Интел не биха имали никакъв шанс. През 2020 ще излязат Ice Lake. Та вземете ремонтирайте статията, че нещо не е хорошо в момента.

Джо1984
Джо1984

Още колко години ще чака Интел да направят нещо по-малко от 14nm, в края на юни от АМД ще има нещо от рода на 12 ядра/24 нишки, 5Gh, TDP max 105W, 7nm, за под 700 лв!

no more
no more

С други думи-шах и мат!Интел пройграха всяко предимство и преднина ,която имаха със завидна лекота!Даже и невъзможното направиха,но успяха в крайна сметка да се самоубият!Нищо добро не ги чакяа в близките 2-3 години,това е сигурно!

Радо
Радо

Мда историята помни много фирми които приеха , че са най най най – добрите и загърбиха инвестициите в R&D и си заминаха в каналите на историята… 🙁 Дано поне има ценова война , че в крайна сметка да спечелим ние потребителите.

Oracle
Oracle

Бе Вие май, май … така си плямпате …
Да сравняваш Интел с АМД, е все едно да сравняваш Мерцедес с … Дачия, да кажем.
Обаче, тука яко специалист.
Всички знаят коя компания, какво я очаквала, но уви – 2/3 безработни, както и бедни роднини, купили си АМД, щот нямат кинти за Интел.
Бе що не се гръмнете спешно 😉

no more
no more

А, бре, ти на кой свят си?Изостанала работа,както би се изразил един тв герой,ама много изостанала и неграмотна…………вземи попрочети нещо,пък тогава пиши,че само с писане-не става!

Бахти
Бахти

Явно и ти като АМД сте чели 9-10 години в пълна кома и на командно дишане… 🙂
Интел в момента грам не им пука за десктоп пазара.