Отдавна се знае, че силният вик или друг силен звук нарушава работата на хард диска. По този начин HDD е подложен на микроскопични вибрации от колебанията на въздуха.

Това се вижда дори и от техническите характеристики на хард дисковете: производителите често указват максимално допустимото ниво на вибрации, а самият HDD обикновено се изолира чрез гума или друг подобен материал от вредните вибрации. Скоростта на четене на информацията от секторите зависи от положението на магнитната глава, което донякъде зависи от вибрациите на корпуса. Това е познат ефект, с помощта на който хард дискът може да се използва и като микрофон.

Този ефект може да се използва за временно или необратимо повреждане на HDD. Необходимо е възпроизвеждането на звук с честота, резонираща с честотата на хард диска. В този случай системата изключва диска поради твърде многото входно-изходни грешки. Често пъти, по този начин дискът може да бъде фатално повреден.

Екип специалисти от Принстънския университет и университета Пардю публикуваха научна работа с резултатите от изследването по тази интересна тема.

При експеримента е използван стенд, даващ възможност за излъчване на насочени под различен ъгъл звукови вълни с различни честоти и от различни разстояния. По този начин те записали след колко време съответният хард диск спира да работи и при какви параметри на звуковата атака.

В таблицата по-долу са дадени резонансните честоти на някои модели HDD:

Всеки може да осъществи подобна атака, ако се намира близо до хард диска и има някакъв звуков генератор. В редица случаи е възможно и използването на вградените говорители. Учените предупреждават, че е възможно осъществяването на мащабна DDoS атака срещу хард дисковете, например чрез радиото и телевизията. Звукът може да бъде вграден в рекламите.

Успехът на тази атака зависи от разстоянието до диска и от продължителността на атаката.

При атаките от този вид е желателно около техниката да няма хора, понеже звуковите честоти са в диапазон, към който човешкото ухо е чувствително и монотонният звук с точно определена честота може да бъде свързан с отказите на хард диска.

Учените успешно атакуваха хард дискове, подставени в охранителни камери, цифрови плеъри и десктоп компютри. Посочва се, че атакувана система с охранителни камери се е изключила след 230 секунди въздействие на резонансен звук.

Десктоп компютърът Lenovo H520s с Windows 10 е атакуван от разстояние 25 сантиметра със звукови вълни с честота 9,1 KHz.

Научната работа е публикувана на 21 декември 2017 година в arXiv.org.

12
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
9 Отговори на коментарите
1 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
anti-piracy
anti-piracy

От Windows по-голям враг за хард дисковете и ССД-тата няма! Изяжда ги като прасе.

the professor
the professor

така е от win vista нагоре – с цел насрания windows да зарежда по бързо след всяко стартиране прави дефраг на буутващите файлове, драйверите и тия които участват в зареждането на o.s. но докато виста и 7 го правят само малко след зареждане, 8 и особено 10 не спират да серат по диска независимо дали компютъра се ползва или не. това е причината винаги дяла на win да се пълни с лоши сектори… в случая майкропростаците работят за мен – постоянно идват клиенти с ценна информация и си плащат за свалянето…

Историк Футурист
Историк Футурист

Някой да ми каже защо в заглавието пише „HHD“ ??? :))))

Иво
Иво

Това не се отнася за SSD дисковете, като аз отдавна ползвам само SSD, а и много други хора също. От HDD се отказах отдавна.

Илиян
Илиян

А знаеш ли че SSD имат ограничен брой на презапис след което то блокира и след което е Невъзможно възстановяване на информацията, докато при HDD възстановяването почти винаги е възможно с вземане на донорски части от друг твърд диск, разбира се стига плочите на хардиска да не са физически повредени.

щштщш
щштщш

а знаеш ли че това оганичение е само мит

the professor
the professor

не е… пратили сме по гаранция сумати a-data и kingston… и то далеч преди да се стигне лимита от презаписаните терабайти… много е важно какъв е контролера дето върти адресите и как коригира грешките… сега най евтините дискове се правят с контролери на realtek, но и контролерите на sandisk (който вече е собственост на американските боклуци wd) вече неса каквито бяха… тошиба също не можеха да правят дискове с плочи, сега минават на ssd-ta ама и те са боклуци… за това се наложи едни програмисти да спрат ъпдейта за боклука си (win10), че след неговото инсталиране, боклука на тошибаняците спира…… Виж още »

Дъмбеца
Дъмбеца

Лимит на цикли за запис, с други думи, като ти свършат циклите, ще си стане като един DVD-R на който няма да можеш да записваш, но ще може доволно да си достъпваш информацията.

Без да правя реклама на технологиите, имал съм HDD който след година умря, имам и такъв на около 15 години който още работи, също така имам и 512GB ssd на 4 години което още си ползвам ежедневно.

Прасе, жена и диск се взимат на късмет 😉

до Иво
до Иво

А не се прави на толкова велик! Цените на SSD -тата са такива, че по-голям от 256 GB не можеш да си позволиш. Т.е. стига ти само ако ползваш компа си единствено за Fb, Skype и YouTube.

Иво
Иво

Ами това дето си написал са пълни глупости. На лаптопа ми имам 2 SSD диска. Първия е Crucial MX 300- 1050GB купуван супер евтино за 200 паунда още много отдавна. Втория е mSata 128GB за Windowsa, купувано също много отдавна за много малко пари. И друго аз живея в Лондон, заплатата ми е 5000 лева на месец, определено мога да си позволя точно каквото си поискам за разлика от теб.

Копам
Копам

Много ми е интересно какво точно си позволяваш с 2000 пауна на месец в Лондон ?
Като си платиш сметките и наема остават ли ти за един чифт чорапи или ги взимаш на изплащане ?