Отдавна се знае, че силният вик или друг силен звук нарушава работата на хард диска. По този начин HDD е подложен на микроскопични вибрации от колебанията на въздуха.

Това се вижда дори и от техническите характеристики на хард дисковете: производителите често указват максимално допустимото ниво на вибрации, а самият HDD обикновено се изолира чрез гума или друг подобен материал от вредните вибрации. Скоростта на четене на информацията от секторите зависи от положението на магнитната глава, което донякъде зависи от вибрациите на корпуса. Това е познат ефект, с помощта на който хард дискът може да се използва и като микрофон.

Този ефект може да се използва за временно или необратимо повреждане на HDD. Необходимо е възпроизвеждането на звук с честота, резонираща с честотата на хард диска. В този случай системата изключва диска поради твърде многото входно-изходни грешки. Често пъти, по този начин дискът може да бъде фатално повреден.

Екип специалисти от Принстънския университет и университета Пардю публикуваха научна работа с резултатите от изследването по тази интересна тема.

При експеримента е използван стенд, даващ възможност за излъчване на насочени под различен ъгъл звукови вълни с различни честоти и от различни разстояния. По този начин те записали след колко време съответният хард диск спира да работи и при какви параметри на звуковата атака.

В таблицата по-долу са дадени резонансните честоти на някои модели HDD:

Всеки може да осъществи подобна атака, ако се намира близо до хард диска и има някакъв звуков генератор. В редица случаи е възможно и използването на вградените говорители. Учените предупреждават, че е възможно осъществяването на мащабна DDoS атака срещу хард дисковете, например чрез радиото и телевизията. Звукът може да бъде вграден в рекламите.

Успехът на тази атака зависи от разстоянието до диска и от продължителността на атаката.

При атаките от този вид е желателно около техниката да няма хора, понеже звуковите честоти са в диапазон, към който човешкото ухо е чувствително и монотонният звук с точно определена честота може да бъде свързан с отказите на хард диска.

Учените успешно атакуваха хард дискове, подставени в охранителни камери, цифрови плеъри и десктоп компютри. Посочва се, че атакувана система с охранителни камери се е изключила след 230 секунди въздействие на резонансен звук.

Десктоп компютърът Lenovo H520s с Windows 10 е атакуван от разстояние 25 сантиметра със звукови вълни с честота 9,1 KHz.

Научната работа е публикувана на 21 декември 2017 година в arXiv.org.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
12 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари