Първа информация за процесорите Intel Raptor Lake – 10 nm SuperFin и игрови оптимизации

0
668

Уеб порталът VideoCardz публикува слайд, за който се предполага, че е оригинален, и който дава представа за плановете на Intel за производство на своето следващо поколение от масови десктоп и мобилни процесори Core.

Официалният анонс на десктоп процесорите Intel Core от 11-то поколение (Rocket Lake-S) е обявен за този вторник – 16-ти март, а продажбите трябва да започнат на 30-ти март. Точно както сегашната фамилия Comet Lake-S бе последната в династията Skylake, така и 14 nm Rocket Lake-S трябва да бъдат последните процесори на Intel, произвеждани чрез 14 нанометров технологичен процес. През 2021 година те ще бъдат заменени от чиповете Alder Lake-S, които ще се произвеждат с помощта на най-новата 10 nm технология SuperFin. Към днешен ден тя се използва за производството на сегашните процесори Tiger Lake.

Да напомним, че процесорите Alder Lake-S се различават от всички CPU на Intel по своята хетерогенна структура. В един и същи чип се използват бързи и високопроизводителни ядра с архитектура Golden Cove заедно с икономичните и енергийно ефективни Gracemont ядра (този подход бе тестван в мобилните процесори Lakefield). Най-новите чипове на Intel ще имат LGA1700 сокет и ще поддържат DDR5 оперативната памет. Анонсът на десктоп процесорите Alder Lake-S се очаква през месец септември тази година.

Сайтът VideoCardz публикува новата пътна карта на Intel, но тези планове изглежда не са най-новите, като с е има предвид, че в тях за Rocket Lake е указана 2020 година. Но оттам може да се разбере, че чиповете Alder Lake в бъдеще ще бъдат подменени от процесорната фамилия Raptor Lake, при това както в мобилния, така и в десктоп сегмента.

Rocket Lake са 11-тото поколение на процесорите Core, а Alder Lake е кодовото име на 12-тото поколение. Тоест, може да се предположи, че Raptor Lake са 13-тото поколение чипове, което едва ли ще излезе по-рано от първата половина на 2022 година. Разбира се, това ще се случи при условие, че Intel не започне да обозначава своите процесори по някакъв нов начин.

Засега информацията за Raptor Lake-S не е много. При тях ще продължи да се използва 10 nm SuperFin технологичен процес, навярно неговата подобрена версия, и архитектура на Alder Lake-S, но ще имат редица подобрения (увеличена кеш памет) и оптимизации, които имат за цел осезателно подобряване на игровата и общата производителност. В същото време мобилните чипове Raptor Lake ще получат подобреното захранване DLVR и поддръжката на LPDDR5X оперативна памет.

След Raptor Lake-S  се очаква излизането на процесорите Meteor Lake-S, които трябва да бъдат първите 7 nm потребителски чипове на Intel.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари