Първите дата центрове с квантовите компютри IonQ ще се появят през 2023 година

0
579

Компанията IonQ представи нов бенчмарк за оценка производителността на квантовите компютри и показа своята пътна карта за следващите пет години. Според този амбициозен план, стартиращата компания ще започне да продава модулни квантови компютри в стандартни стойки за центрове за обработка на данни още през 2023 година. А към 2025 година IonQ възнамерява да достигне квантово преимущество – на пазара компанията ще предложи квантов компютър с 64 кубита, чиято изчислителна мощност ще превъзхожда всички класически компютри представени на пазара взети заедно.

Квантовите системи на IonQ са много по-различни от тези на IBM и Honeywell – компютрите на тази стартираща компания използват алгоритмични кубити, които на практика не допускат грешки.

Според генералния директор на IonQ Патрик Чапмън, конкурентите на неговата компания напразно губят време за непрекъснатото увеличаване на броя кубити. Ръководителят на компанията сравни този подход с надпреварата за броя транзистори в средата на 80-те години, когато производителите считаха, че това показва реалната производителност на чиповете. IonQ предлага да се промени парадигмата с анонса на нов бенчмарк, базиран на алгоритмични кубити и кубитен калкулатор.

Новият метод на IonQ прилича на бенчмарка на IBM, който измерва квантовия обем (Quantum Volume), но отчита и някои други допълнителни аспекти. За разлика от тестовете за обикновените класически компютри, квантовият обем определя не скоростта на компютрите, а колко сложен алгоритъм може да бъде стартиран на квантовата машина. Това изглежда логично, но според IonQ, подобна методика може да се използва само на най-ранния етап от развитието на тази област.

В бъдеще квантовият обем ще стане толкова голям, че на компаниите ще се наложи да използват нови методи за измерване на производителността, както и единна система за отстраняване на грешките. Първото вече го има – това е технологията на алгоритмичните кубити, а върху втората IonQ започва да работи в началото на 2021 година. Стартъпът тества своя собствен квантов компютър на новия бенчмарк и се класира на първо място в рейтинга.

Първоначално компанията смята да се фокусира върху подобрението качеството на операциите с квантови логически елементи, като по този начин ще бъде увеличен броят на алгоритмичните кубити.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари