Първите руски промишлени компютри базирани на процесора Елбрус

9
1045

Руският концерн Автоматика представи нови промишлени компютри и модули, базирани на процесорите Елбрус и МЦСТ-R. Новата серия включва шест промишлени компютъра и няколко изчислителни модула с разнообразен форм фактор.

Новите компютри са предназначени преди всичко за създаването на автоматизирани системи за управление на технологичните процеси в различни области на промишлеността. Новите промишлени компютри са предназначени за използване в предприятия с много високо ниво на информационната сигурност – атомна енергетика, метро и други подобни.

Промишленият компютър ПК-2 се базира на процесора Елбрус-1С с интегрирано графично ядро. Корпусът е много добре защитен от неблагоприятните външни условия, а охлаждането е пасивно, което опростява обслужването и увеличава технологичното време на живот.

Подобен е корпусът и на промишления компютър ПК-1, но той се базира на процесора МЦСТ R1000.

Третият компютър ПК-3 от тази серия използва чипа Елбрус-1С+ и е предназначен да функционира предимно в помещения. Може да се използва като портал за обмен на данни, за изграждане на компютъризирани работни места за оператори и диспечери.

Серията включва и други модули, като например МП-16.2 и МП-18, в които се използва процесора Елбрус-1С+. Първият се използва като специализиран изчислителен модул за ПК-3. Вторият МП-18 е подходящ за решения с поддръжката на форм фактора COM Express type 6.

Всички изброени компютърни устройства работят под управлението на руската операционна система Елбрус, базирана на Linux ядрото.

9
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
6 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Technical
Technical

За каква промишленост става дума, защото в Сибир не произвеждат дори клечки за зъби? Метро има в 2 руски града и всички се сещаме за „Чернобил“. Забелязах и PS/2 портове, които са абсолютна антика. Онези кръгли портове със стърчащите пинове пък са толкова стари, че вероятно и литературата за тях вече я няма.

Think
Think

и къде точно забеляза PS/2 порт? Вероятно не се сещаш, че това са ИНДУСТРИАЛНИ компютри със защитени портове и се различават като форма от стандартните за да могат да работят във запрашени помещения

Манчо
Манчо

Т’ва не ти е компютър за у вас. Няма значение каква е формата на серийния порт, стига да не се измъква свободно както USB A/B и т.н.

Хахахахахахах
Хахахахахахах

Не можеш ли да четеш??? Надписите над портовете ясно показват какви са – USB, ETH… Това, че всичко кръгличко за теб е PS-2 не може да промени реалността.

Случаен
Случаен

Абе тоя сайт да не е собственост на Делян Пеевски? Доста съмнително нагласени плюсове/минуси, особено на очевидно рубладжийски мнения?!? Пълно е с прекалено абсурдно прокремълски коментари с очевидно нагласени мнения! Задължително не се пропуска новина за великите руски процесори Байкал и Ельбрус, който никой не купува, дори и руски фирми, както и новини за Тесла и SpaceX, които също се следят внимателно от руснаците заради Роскосмос, Роснеф и Газпром

tot
tot

Този коментар се повтаря и в друга статия. Няма ли админи да го баннат, Аман от роботи.

Gordon Freeman
Gordon Freeman

До Случаен
Този сайт е русофил-китайофилско тролско сборище.
И статиите им взеха да стават такива, като извадени от най-долен пропаганден руски сайт.
Много важно, че в Русия произвели някакъв си промишлен компютър.
Жалко за сайта…

Дъжд от Пари
Дъжд от Пари

Нали нашите политици се опитват да „диверсифицират“ и работят за „кохезия“… остави ги да черпят инфо от всякъде… като отидат на място, да питат, а не да плетат шошони. Много колеги учат корейски… уж било много вървежно, ама надали. Спомням си първата разработка на софтуер, пусана на турбопаскал, по образец на БЕЙСИК… после много колеги се зарибиха по нея, а след това виетнамците я продадоха на китай, сега всячески се опитват да ме убедят, че корейското устройство в спалнята ми за гости, едва ли не, било много „модерно“… да се чуди човек, откъде ще му дойде.

Gordon Freeman
Gordon Freeman

Е сега вече няма начин САЩ да не фалират.
Разпаднаха се, загинаха, Путин победи.
😀😀😀😀😀