fbpx
6.8 C
София

Първите тестове на процесора Intel Core i5-L16G7 Lakefield

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Преди около две седмици Intel представи процесорите Lakefield. Това са изключително икономични SoC с многопластовия дизайн Foveros, разполагащи с 5 процесорни ядра. Само едното ядро е бързо и се базира на архитектурата Sunny Cove. Останалите 4 Tremont ядра са икономични и са предназначени за леките задачи и фоновите процеси. В новите Lakefield чипове е интегрирано и графичното ядро Intel UHD Graphics Gen11, включващо до 64 изчислителни модула.

TDP на новите чипове е едва 7 W и едва ли могат да се похвалят с висока производителност, въпреки че Intel твърди за 12% ръст на еднонишковата производителност и 1,7-кратния ръст на графичната производителност в сравнение с процесорите Amber Lake. Уеб порталът Notebookcheck успя да направи тестове на флагманския към днешен ден процесор Intel Core i5-L16G7, който има най-висока тактова честота и пълен комплект изчислителни блокове на графичното ядро.

Резултатите са доста разочароващи. Флагманът на фамилията Lakefield показа с 67% по-ниска производителност от чиповете Amber Lake. Специалистите на Notebookcheck предположиха, че може би проблемът е в тестовото устройство, понеже процесорът така и не успя да достигне посочената от производителя тактова честота от 3,0 GHz и е останал на ниво 2,4 GHz. По този начин чипът не е успял да разкрие целия си потенциал и е показал по-слаби резултати.

Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
Кольо
Кольо
1 година

Съвсем проста сметка показва, че и на 3 гигахерца, резултатът пак ще е по-нисък от този на предшествениците. Нормално, пък и засега няма i7 от тая серия представен. Може би ако и когато го представят, ще е малко по-добре. еле пък ако стигнат и до i9, тогава вече нещата биха били ЛоЛ.Обаче не знам как ще вкарат тези големи батковци в съответния разходен режим от около 7 вата. Май точно никак. Макар че, защо ли пък.

Нови ревюта

Подобни новини