Първият имплант работещ от енергията на магнитното поле

3
836

Американски учени разработиха уникален имплант за стимулиране работата на мозъка и нервната система без използването на каквито и да било батерийки. Имплантът може да бъде поставен чрез максимално неинвазивен начин за лечението на Паркинсоновата болест, на епилепсията, депресията и други заболявания.

Учените от университета Райс решиха един от главните проблеми на миниатюрната биоелектроника – те разработиха технология за осигуряване на енергия за работата на невронен симулатор без батерии. Използва се двуслойно фолио, което преобразува енергията на магнитното поле в електрическа енергия.

Имплантът има размери колкото оризово зърно, но генерира същите високочестотни сигнали, каквито подават и клинично одобрените импланти със захранване от батерии.

За да се тестват възможностите на новия имплант учените са провели експерименти с лабораторни плъхове с Паркинсонова болест. Имплантът осигурява необходимата дълбока стимулация на мозъка на гризачите, които при това свободно са се придвижвали в изкуствените лабиринти. Плъховете са предпочитали участъците на лабиринтите, където магнитното поле е активирало въздействието на импланта.

Първият слой на специалното фолио се състои от съединения на желязото, бора, силиция и въглерода. Когато се намира под въздействието на магнитно поле той генерира необходимите за мозъка вибрации. Вторият слой е направен от пиезоелектрически кристал, който преобразува осцилациите на първия слой в електрическа енергия и по този начин осигурява захранването.

Създателите на това устройство заявиха, че новата технология е идеален кандидат за безжична биоелектроника с клинични цели.

1 1 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари