Първият мазер, работещ непрекъснато при стайна температура

0
1150

През 1954 година бе изобретен квантовият генератор на микровълнови лъчи – мазерът (microwave amplification by stimulated emission of radiation, maser), който много прилича на лазера.

Но за разлика от лазерите, които се използват почти навсякъде, мазерите не са разпространени, понеже работят при температури близки до абсолютната нула – -273 градуса по Целзий.

Учените от Имперския колеж и Университетския колеж в Лондон, създадоха мазер, който може да работи неопределено дълго при стайна температура. Досега всички опити за създаване на подобно устройство водеха до стопяване кристала на мазера.

Новият мазер се базира на диамантен кристал, израснал в азотна среда. Под въздействието на фокусиран лъч от електрони, голяма част от въглеродните атоми в структурата на синтетичния диамант са заместени с атоми на азота. След това диамантът е нагрят до висока температура и по този начин атомите на азота и въглерода са образували двойки, които често се използват за кубити в квантовите технологии.

Обработеният по този начин кристал е поместен във вътрешността на осветен от зелен лазер сапфирен пръстен, играещ ролята на концентратор на енергията на микровълновите вълни. Това всъщност е мазерът, който може да работи неопределено дълго време при стайна температура.

Новият мазер ще се използва в различни области – в рентгенографията, системите за безопасност на летищата, в радиоастрономията и за осъществяване на комуникации в далечния космос. И не на последно място, този мазер ще се използва в квантовите компютри за управление състоянията на кубитите и за прочитане на информацията, записана в тях.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари