fbpx
3.5 C
София

Първият светодиод, създаден чрез технология за 3D-печат

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Група учени от Принстънския университет постигнаха много повече от разпечатването на двуцветни пластмасови фигурки чрез обикновен триизмерен принтер. С помощта на технология за 3D-печат и пет различни вещества, учените успяха да създадат първите в света функциониращи светодиоди. И други специалисти работят върху създаване на стабилна технология за „разпечатване“ на електронни компоненти, но обикновено това са само макети, че които се вграждат вече готови елементи.

За да могат да разпечатват светодиоди и други електронни компоненти, съставени от различни материали, учените са създали на практика от нулата специален триизмерен принтер. Това е отнело 6 месеца работа и около 15,000 американски долара.

Светодиодите, разпечатани от принстънските специалисти са базирани на принципа на квантовите точки (QD LED) и са значително по-ефективни от обикновените светодиоди.

Разпечатаните светодиоди са съставени от пет слоя. Основата е направена от метален пръстен със сребърни наночастици, който служи за осъществяване на електрическа връзка с останалите елементи. Върху пръстена се полагат два полимерни слоя, които също провеждат електрически ток. Четвъртият слой е направен от наночастици кадмиев селенид, които са всъщност квантовите точки, а следващият слой се състои от цинков сулфид. Последният слой е прозрачен, съставен от индиев или калаен сулфид и от него зависи излъчвания цвят – оранжев или зелен.

Следващ етап на тази група е разпечатване на транзистор и други електронни компоненти до създаване на работоспособно устройство.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини