Бързо след обявлението за новия монитор на Apple, който ще струва 5000 долара, заедно със стойката за 1000 долара, се появиха и първи впечатления от по-подробното им разглеждане.

От Apple аргументираха високата цена на дисплея с голямата стойност, която той ще донесе за множество индустрии. Той ще спести много пари и време на екипите, които го използват, благодарение на функционалности, които са редки и до сега са били само в по-скъпи монитори.

Да проверим колко добър е Apple Pro Display XDR в реалността?

Ключови функционалности

Първо ще започнем със значението на XDR – Extreme Dynamic Range – екстремен динамичен обхват. Обяснението е, че дисплеят взима HDR и отива далеч отвъд традиционните му възможности.

Това е възможно заради две неща.

На първо място подсветката е от персонализирани сини LED светлини, които локално ще затъмняват екрана. Така ще се постигне истински контраст между тъмните и светлите сцени. Яркостта им е толкова силна, че те могат да поддържат 1000 нита постояннo, а при нужда да стигнат и до 1600 нита. В това отношение реална конкуренция може да бъде най-вече Dolby Vision. Към днешна дата обаче, тези 1000-1600 нита са напълно достатъчни за почти всяка задача.

Второто нещо се касае до възможността всичко това да се случва без проблеми в производителноста. Използва се иновативен радиатор за охлаждане отзад.Той ще се грижи високата яркост да не пречи на видео съдържанието да се възпроизвежда и обработва кадър по кадър.

Отзад виждаме малки кръгли „балончета“, които са направени, така че да разпръскват топлината по-ефективно от всякога.

Оказва се, че яркостта и HDR възможностите на този 32-инчов монитор са впечатляващи не само на хартия. Резолюцията от 6016 на 3384 пиксела позволява да си допрете носа в екрана и пак трудно да виждате пискелизация.

Какви тестове бяха направени?

При поставяне на монитора до нормален такъв, разликите в цветовете и яркостта са силно забележими. Важно е да се отбележи, че при показването на екрана, Apple са се погрижили използваните изображения и всичко останало да помогнат на произведението им да изпъкне. Все пак, дори преднамерен човек не може да отрече за впечатляващото HDR качество.

По отношение на контраста е показана снимка от студио на място, направена на момента. За толкова висока резолюция се вижда страхотно качество, като изображението изглежда много близко до стъклото на екрана.

Поглеждайки снимката отстрани, всички потвърждават за супер широките ъгли на виждане – качеството се запазва, всичко се вижда нормално.

Творците на място засияли при вида на 10-битовата и широката P3 гамa. Възпроизвеждането на цветовете е на много високо ниво. Все пак отбелязват и, че сатурацията на картинката е умишлено завишена. Заключението е, че продуктът е подходящ за хора, които боравят с точност на показваните цветове и нюанси. Отбелязва се, че той трудно ще е на нивото на специализираните за това дисплеи, но те струват осем пъти повече.

Да разгледаме дизайна и изработката

Дизайнът е правоъгълен, но комбинацията му с тънка лайсна го прави приятен за очите. На новия Mac Pro можем да закачим до шест такива монитора. Благодарение на лайсната е възможно използването им във всякакви конфигурации.

Стойката за 1000 долара не е показана. Показана е „експлодираща диаграма“, на която се виждат нещата вътре. Поне по нея може да се отсъди, че реално става на въпрос за доста инженерна работа. Дали това ще е напълно вярно и ще оправдае високата цена, ще стане ясно тепърва. Очакванията са за голяма лекота и чудесна противотежест. Всичко е на доверие, тъй като Епъл не са позволили на хората да докоснат и самия дисплей. За момента масовото мнение за стойката остава по-скоро скептично.

Заключение

Рано е за „присъда“, но със сигурност доста от притесненията бяха адресирани коректно. Реално продуктът ще е желан от дизайнери, хора от видео индустрията и прочие, които работят на високо ниво. Комбинацията от прекрасен външен вид и функционалност ще донесе достатъчно стойност, за да оправдае голямата цена. Дали това ще е така за по-масовия потребител от бранша и извън него, не е сигурно. Все пак говорим за цена на екрана, която отговаря на цената на много мощни компютри от висок клас.

Дали 32-инчовото съкровище ще си остане такова зависи от реален тест срещу други професионални модели. Факт е, че 6K резолюцията осигурява много място за работа върху проекти от различен тип.

В сравнение с първоначалните реакции, определено Apple е върху една идея по-малко тънък лед. Работата им по въпроса със сигурност не е свършила, но можеше да премине и много по-зле. Подготовката за представянето е безупречна, но най-важният тест ще е през октомври – тогава ще пуснат монитора и стойката на пазара.

Да, имаше не напълно заслужени критики по отношение на цената. В същото време това остава да е въпросителна и ще го покажем с една сметка.

Новият Mac Pro струва $6000 долара и е без екран. Добавяме Pro Display XDR за още $5000. Да, но ни трябва и стойка – още $1000. Вече сме на $12000.  И това при базова версия на компютъра – всяко подобрение ще добавя още към цената. Ако решим да добавим и още монитори (до 6 броя), можем да стигнем до десетки хиляди за едно работно място.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

22 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари