Раджа Кодури стана вицепрезидент на Intel

6
1399

Вчерашната новина, че старшият вицепрезидент и главен архитект на Radeon Technologies Group (RTG), напуска AMD прозвуча като гръм от ясно небе. Появиха се слухове, че Раджа Кодури ще отиде в Intel.

Сега тази информация бе официално потвърдена. В сайта на Intel се появи прессъобщение, с което бе обявено, че Раджа Кодури става старши вицепрезидент и главен разработчик на микроархитектурата в новия отдел Intel Core and Visual Computing Group.

По този начин Intel се връща към плановете си за създаването на геймърски видеокарти, които ще могат да конкурират решенията на AMD и NVIDIA. Да си припомним, че последният опит на процесорния гигант да излезе на пазара на потребителските видеокарти бе графичният процесор с кодово име Larrabee, който по-късно бе преобразуван в многоядрения суперскаларен процесор за приложения HPC в процесорната фамилия Xeon Phi.

Сега са възможни два основни сценария, по които да се развият събитията. Първият е сегашната съвместна работа на Intel и AMD RTG в сферата на графичните решения, която постепенно да се разширява и в крайна сметка да се получи чип от ново поколение от IP ядрата на Intel и AMD. Вторият вариант е консолидацията на графичните активи и ядрата на AMD в едно цяло, в рамките на отдела RTG, за да може в бъдеще всичко да бъде продадено наведнъж.

Intel свято вярва в способността на Кодури да разработи от нулата цяла продуктова гама или да предизвика верига от критични преломни събития от мащаба, сравним със събитията, когато Apple прехвърли всичките си Mac компютри към х86 архитектурата.

Intel може да създаде графичен процесор от нулата по няколко начина. Най-очевидният е вариантът с разширяването на актуалната сега архитектура gen 9.5. Но особеното в този случай е, че паралелизмът на Intel от техническа гледна точка не е така гъвкав, като на NVIDIA. Според груби преценки, за създаването на GPU с 24 изчислителни ядра е необходим еквивалент на кристала Kaby Lake с 400-500 милиона транзистора. А с 10 милиарда транзистора могат да бъдат изградени 480 ядра и дори повече.

Вторият вариант е създаването на нова графична архитектура от нулата. Intel може да си позволи това със своите финансови възможности, но дори и с гениалния Кодури, този процес ще отнеме 3-4 години. Третият вариант е получаване на лиценз или дори закупуване на IP-ядрото на GPU на AMD.

Популярният уеб-портал Techpowerup отбеляза, че в микроелектрониката става нещо странно. Ясно се забелязва тенденцията към консолидация. В последно време гигантите в тази област се стремят към сливане и поглъщане – Broadcom и Qualcomm, Marvell и Cavium. В светлината на тези събития, в крайна сметка Intel може да закупи RTG отдела на AMD, а AMD да се слее с някой друг производител, без да продава своите х86 активи.

Всъщност, никой досега не вярваше, че Intel ще започне да произвежда процесори с графично ядро на AMD, но това се случи.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

6 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари