Радиоелектронните оръжия за сваляне на дронове стават все по-съвършени

2
147

През месец ноември миналата година Battelle представи DroneDefender – радиоелектронна пушка, която сваля безпилотните апарати с помощта на мощен електромагнитен импулс. Тези оръжия са необходими, понеже дроните започнаха да се появяват навсякъде – над военни обекти, атомни електростанции, пред летящите самолети и на други места. Дроните се използват и за шпионски цели.

Тези електромагнити оръжия излъчват мощен импулс, който прекъсва GPS навигацията, както и връзката с оператора. Дронът губи възможност да се ориентира в местността и оръжието го сваля на земята. DroneDefender работи на разстояние до 400 метра, а сега се появи ново радиоелектронно оръжие с форма на пистолет. Това е Dronebuster, създаден от компанията Flex Force. Компанията заяви, че е започнала разработването на устройството, след като дрони са започнали да пречат на пожарните хеликоптери да гасят пожарите в Калифорния.

Dronebuster не е концепция, а съвсем реално устройство, което вече се използва от някои държавни организации. Действа по същия начин и създава мощни смущения около безпилотния апарат. Но това устройство може да засича типа на сигнала, който използва дрона и да го свали с много по-малко енергия. Освен това Dronebuster има много по-малки размери от своя конкурент.

Има и по-съвършена версия на Dronebuster, която след анализа на сигналите може да подаде команди за завръщане към оператора и за приземяване. За да се подадат фалшиви GPS сигнали се използва специална карта, която се предоставя само на държавните органи.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

2 коментара за "Радиоелектронните оръжия за сваляне на дронове стават все по-съвършени"

Извести ме за
avatar
Сортиране по:   най-нови | най-стари | най-висока оценка