Развитието на 8К телевизорите набира обороти

10
1075

Уеб порталът DigiTimes съобщи, че развитието на 8К телевизията последно време бързо набира обороти. Това си личи и от излизането на специализирания мултимедиен чип Realtek RTD2893 за 8К телевизори, от изтичанията на информация за конзолите от следващо поколение на Microsoft и Sony, както и от излизането на пазара на първия в света 8К OLED телевизор на LG Electronics.

Чипът Realtek RTD2893 бе показан на изложението Computex 2019 и привлече интереса на цялата аудитория. Той може да се използва за изграждането на нови 8К платформи или обновяване на старите, без съществени усилия.

Realtek RTD2893 поддържа декодирането на 8К видео (стандартите АV1, HEVC и VP9) и може да преобразува съдържанието с по-ниска резолюция и честота на обновяване в 8К 60 Hz видео благодарение на технологията FRC. Чипът поддържа и защитения HDMI 2.1 стандарт за входно изходния сигнал и за обмен на видео чрез USB портовете и PCI Express шините.

Друг важен импулс в развитието на 8К индустрията ще стане излизането на Next-Gen конзолите през следващото поколение. Игрите с поддръжката на 8К ще станат важен стимул за закупуването на нови телевизори с резолюция 7680х4320 пиксела.

Към днешен ден на пазара вече има подобни телевизори, като например 88-инчовия модел на LG с OLED матрица, базиран на чипа Alpha 9 Gen 2 с поддръжката на изкуствен интелект за настройка на качеството и мащабирането. Но засега цената на тези устройства е не по-малко от $80 хиляди.

10
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
5 Коментари
5 Отговори на коментарите
6 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
kanareca81
kanareca81

8000 лв

Кольо
Кольо

Има и за около 4400лв
https://www.newegg.com/p/16C-0003-006E7?Description=8k%20tv&cm_re=8k_tv-_-16C-0003-006E7-_-Product, вярно 55 инча, но за домашна употреба е повече от достатъчен диагонала, естествено у нас ще се продава по-скъпо заради разните мита, ддс-та и прочие. Митът за невероятната цена и че едва ли на света не се предлагат само 1-2 модела 8К телевизори все още се пробутва от някои автори на статии. Разбира се има и места, където може да се закупи и на цена по-ниска от в яйцето, не ми се търси обаче, който има желание и иска да спести, ще си намери къде е най-евтино.

не че нещо, Кольо
не че нещо, Кольо

Ама на 55″ екран за да различиш 4К от 8К видео или игра, трябва да го гледаш с лупа от 20 см. 8К на под 80″ е като мазе с балкон 🙂

Кольо
Кольо

А пък за 16К, нямаш достатъчно голяма стена да събере диагонала 😛

Георги
Георги

LG предлагат 88 инча олед 8К за скромните 30 000 долара 😀

мъни
мъни

Много хубаво, ама на 4К все още е безсмислено да се гледа телевизия и прекалено скъпо да се играе. За 8к поне след 5, ако хубавите карти не струват по 3 бона тогава.

Кольо
Кольо

Добре че има конзоли да не трябва да ги мислиш тия работи, така и така не ти се отдава. Твърде песимистично и невярно изказване, след 5 години 8К ще се играе без проблем с дискретна карта от среден ценови клас, а ако нещата загрубеят конкурентно с включването на Интел на пазара за дискретна графика, току виж след 5 години дори с най-евтините бюджетни модели да може.

Георги
Георги

да ще играеш на 8к ама 2д платформър с 20 фпс

Георги
Георги

Нека не се заблуждаваме и аз съм конзолен играч, но съм наясно, че следващите конзоли ще поддържат 8к главно за снимки и видеа. Не вярвам да има игра която да върви на 8к освен ако не е някоя супер аркадна. Целта им е 4к60фпс или съответно фулл хд на по-висок фпс.

Драган
Драган

Не зная кой се хваща на тия евтини маркетингови трикове. Човешкото око не различава детайли видими под ъгъл под 1′. Това означава, че 8k има технически смисъл единствено, ако гледаш например 2,5m екран от по-малко от метър. Пък като вземеш и да си пуснеш долнопробната картина от БУЛСАТКОМ на скъпото 8k, вече всичко ще си дойде на мястото…