Отдавна не е тайна, че процесорите Intel Coffee Lake, въпреки своя LGA1151 сокет, ще се поддържат единствено от новите дънни платки с чипсети 3хх.

Процесорният гигант неотдавна заяви, че обратна съвместимост на дънните платки с чипсети 1хх и 2хх няма, понеже новите процесори са със съвсем друга система на захранване, предназначена да осигури стабилна работа и овърклок на новите 6-ядрени чипове. Но каква е разликата между сокетите LGA1151 и „LGA1151 за процесори Coffee Lake“, Intel нищо не каза.

Този въпрос бе изяснен от аналитика Дейвид Шор (David Schor), публикувал в своя Twitter акаунт значението на пиновете в тези процесори. Оказа се, че в новия вариант на LGA1151 сокета корпорацията е увеличила броя на контактните площадки Vss и Vcc. Едновременно с това е намален броят на RSVD пиновете.

Ето какъв е броят на тази пинове в новия LGA1151 сокет:

  • Vss – 378 (с 14 повече)
  • Vcc – 128 (с 18 повече)
  • RSVD – 25 (с 21 по-малко)

Виждаме, че по този начин липсата на поддръжката на процесорите Coffee Lake в старите дънни платки се дължи на съвсем другите значения на контактните площадки на новото LGA1151 процесорно гнездо, а не на желанието на Intel по някакъв съвсем лесен начин да вдигне продажбите на своите дъна.

2
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
2 Автори на коментарите
ще почакаме...Intel са идиоти!Morgan Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Morgan
Morgan

Точно желанието на Intel да си продават чипсетите е причината. Така наречените RSVD пинове са разервирани и не се използват за нищо (евентуално за бъдещо използване). Нищо не им пречеше, част от тях да станат Vss и Vcc, и да работят всички процесори със всички чипсети, като само след нова ревизия на старите дъна ще са напълно съвместими със новите процесори, а за старите дъна ще има едно единствено ограничение, и то е, че е възможно да не се постигне максимален овърклок, както със новите дъна поради недостик на ток, но така или иначе скъпите дъна могат да осигурят доста.… Виж още »

ще почакаме...Intel са идиоти!
ще почакаме...Intel са идиоти!

Като правят нов сокет, защо не му дадат ново означение?!?