fbpx
-0.5 C
София

Разработиха гъвкави слънчеви батерии

Най-четени

Светослав Димитров
Светослав Димитровhttps://www.kaldata.com/
Занимава се със създаване на съдържание за уеб от 2009 г. с над 9000 написани новини за Калдата. Интересува се от SMM, Афилиейт и др.

Американски инженери от университета в Северна Каролина са разработили гъвкави „слънчеви листа“ на базата на вода и специален гел, който може да генерира електричество. Новата разработка може да бъде по-евтино и по-благоприятно решение за околната среда, в сравнение с традиционните силициеви соларни панели.

От Университета в Северна Каролина заявиха, че в самите „слънчеви листа“, освен вода и специален гел, те съдържат още и светлинно-чувствителна молекула, свързана с електроди на въглеродни материали „листа“. Под действието на слънчевата светлина, молекулите се намират във възбудено състояние и в резултат на това започва генериране на електричество, като този процес наподобява молекулите в листата на растенията, които синтезират захарта, необходима за техния растеж.

Орлин Велев, професор по химия казва, че целта на изследователския проект се състои в това, да се симулират материали намиращи се в природата за използване на слънчева енергия. Велев казва още, че неговият екип е доказал жизнеността на концепцията. „Следващата ни стъпка ще бъде имитация на самовъзстановяващи се механизми в растенията“ – казва Велев.

Според него, на този етап да се говори за успех или провал на тази част от проекта все още е рано, но в тази област има няколко разработки. Преди да станат достатъчно ефективни за търговско приложение в новите технологии все още има да се измине дълъг път. „Ние вярваме, че понятието „биологично вдъхновение“ в гъвкавите устройства може да осигури алтернатива на съвременните твърди технологии“ – казва Велев.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини