Изследователи от австралийския университета RMIT разработиха коренно нов тип високо-производителни оптични дискове с голям капацитет. Един нов диск може да съхранява до 10 TB (терабайта данни) и да осигури безопасността на тези данни в продължение на повече от шестстотин години. Показателите на новия оптичен диск четири пъти превишават информационния капацитет на съществуващите технологии и 300 пъти – продължителността на съхранение на информацията.

В основата на технологията на нано-оптичния запис и съхранение на данните стои нов вид хибридна стъклена матрица, а не полимер, който се използва в сегашните оптични дискове. Тази матрица се произвежда с помощта на най-новите технологии, даващи възможност за получаване на стъкло и керамика с по-висока чистота и качество от всички други технологии.

Специалното стъкло – това е много устойчив материал, чиято структура може да се съхрани от порядъка на хиляди години, а обединението на това стъкло с определен материал по органична природа е позволило драстичното увеличаване на капацитета на оптичния диск, намалявайки времето за съхранение на информацията.

За създаването на наноплазмената хибридна стъклена матрица, в материала са включени златни наночастици, имащи удължена форма. Изследователите са избрали златото не само поради факта, че този метал съвсем слабо се поддава на окисляване и унищожаване, а златото е един от видовете метали, които могат активно да си взаимодействат със светлината, поради което на повърхността му се появяват плазмони и облак от колебаещи се свободни електрони.

Новата система за запис позволява съхраняването на данните в пет измерения, три обикновени пространствени измерения и две допълнителни измерения, определяни от формата на златните наночастици, които са включени в обема на оптичния диск и които формират няколко отделни информационни слоеве. За запис и съхраняване на информацията се използва технологията на така нареченото многоцветно кодиране, в което участват посочените по-горе плазмони и поляризираната по особен начин светлина.

Новата технология за оптичен запис и съхраняване на информация може да стане такова решение, което ще позволи да се увеличи ефективността на съвременните информационни центрове, тъй като оптичната система средно изисква хиляда пъти по-малко енергия от системата, на базата на твърди дискове със съпоставим капацитет. Освен спестяването на енергия, новата оптична система в по-малка степен ще е склонен на откази и няма да изисква допълнителен разход на енергия за охлаждане и провеждане на енергоемки процедури по преместването на данните от един диск на друг, което се прави в съвременните информационни центрове, средно веднъж на две години.

Внедряването на разработената от нас технология ще позволи в бъдеще да се реши проблема със съхранението на големи масиви от информация, използвана при провеждането на изследвания в областта на астрономията, геологията, биологията и историята“ – пишат изследователите – „освен това, новата технология може да оцелее при въздействието на високи температури, налягане и радиация, което ще гарантира безопасността на данните при всички бедствия със естествен и изкуствен произход„.

6
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
5 Коментари
1 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Анонимен
Анонимен

И кой ще ги правим тези ТВ дани ?

Анонимен
Анонимен

ocигypи бeзoпacнocттa нa тeзи дaнни в пpoдължeниe нa пoвeчe oт 600 гoдини. Πoĸaзaтeлитe нa нoвия oптичeн диcĸ чeтиpи пъти пpeвишaвaт инфopмaциoнния ĸaпaцитeт нa cъщecтвyвaщитe тexнoлoгии и 300 пъти – пpoдължитeлнocттa нa cъxpaнeниe нa инфopмaциятa.

600г/300пъти = 2 години за днескашните дискове ; всеки ден отгоре е късмет.

Rеvolution
Rеvolution

Хубаво капацитета и трайността, ами read/write speed?

Пенчо
Пенчо

52х ?

Кольо
Кольо

Разработки, разработкиии…Както се пееше в една песен. Колко много разработки и патенти, има във всяка една технологична област – ум да ти зайде. А междувременно в реалността още си кретаме с умиращият вече син лъч дискове, с дъртофелната технология на ДДР чиповете памет(едва отскоро специфично в графичният сектор започна да навлиза нов тип памет HBM) но поне засега няма потенциал за сериозен процент от пазара и то не единствено поради по-високата цена, но и поради ограниченият производителен капацитет на фабриките, в които се изработва. Те така, Изобретения, открития, разработки, виене на висок глас. А кервана си върви със старите камили.

DM26
DM26

Много се мотаят. От години се разработва това : https://en.wikipedia.org/wiki/Holographic_Versatile_Disc
За 4К и 8К резолюция blu-ray-ките издишат и трябва нещо ново.