fbpx
2.8 C
София

Разработчик твърди, че може да превърне Radeon RX 6800 XT в GeForce 3090 Ti

Най-четени

Кой не би искал неговата AMD Radeon RX 6800 XT карта да се превърне в Nvidia GeForce RTX 3090 Ti. Нещо, което в буквален смисъл е невъзможно. Един разработчик обаче твърди, че с нов инструмент ще може да се направи именно това преобразяване. Поне откъм производителност.

Става въпрос за използване на промени в напрежението и честотата. С инструментът си, той твърди, че е постигнал нещо значително при RX 6800 XT.

До колко може да се вярва на твърденията и за какво точно става въпрос?  

Въпросният човек се казва Юри Бублий. Той показва в Twitter резултати от бенчмаркове, които доказват твърдението му. Според тях той е успял да увеличи тактовата честота на картата с 300 MHz, което наистина не е малко. И това без да се налага да се променят настройките на вентилаторите – нито като мощност, нито като крива на охлаждането.

По принцип всеки може да прави промени в честотата и напрежението, но си има тънкости.

Именно заради това Бублий работи върху инструмент на име Radeon Monster Profile. Обещанието е за значително подобрение на производителността на RDNA 2 видео карти. И то със самостоятелна работа на софтуера, без намеса на потребителя.

Въпросният ръст в честотата представлява 13% нагоре, спрямо стоковата скорост.

И поне на хартия това приближава картата към RTX 3090 Ti. Разбира се, има някои условности, заради които трябва да подходим със скептицизъм. Тук става въпрос за синтетичен тест. От една страна трябва да се направят повече тестове, от друга картата трябва да се тества в реална среда. Това, че резултатите на един тест са такива, не значи, че ще са същите при друг. Не значи и, че в игра или при употреба на някакъв софтуер практичната производителност ще е по-висока.

Той пропуска да поясни и, че честотата е само една част от уравнението. Картите на Nvidia, особено от най-висок клас, имат и други предимства във възможностите, които предлагат. Това обаче не пречи да следим за появата на инструмента му, за да го тестваме и да проверим.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини