Apple много сериозно подхожда към своите устройства и ги прави по такъв начин, че самите потребители и обикновените компютърни сервизи в никакъв случай да не могат да ремонтират тази техника.

Това е важна част от затворената екосистема, специално създадена за увеличаване на печалбите до максимум. Така например, литиевойонните батерии губят капацитета си след няколко години, но обикновеният потребител няма никаква възможност да ги заметни. А ето че излезе презентацията на новият модел MacBook и хората просто решават да купят нов компютър, понеже батериите на стария вече не държат. Това е един от начините на Apple да поддържа своите продажби.

Мощното лепило, с което Apple залепя батериите към корпуса на MacBook Pro стана истински кошмар за сервизните работници. В заводите за утилизация на тази електроника работниците ги отделят с железни щанги, чупейки корпуса, „ретината“ и всичко останало.

Използването на новото лепило започна от 2012 година и според специалистите, то е от същия тип, като промишленото лепило,. използвано за залепянето на стъклените панели в небостъргачите, големите болници и т.н.

Досега, махането на тези батерии ставаше чрез внимателно нагряване на лепилото. Но това не се препоръчва да се прави в къщи, понеже при този процес, и при най-малкото невнимание, акумулаторната батерия се превръща в истинска бомба. Изобщо, махането на батерията е бавна, многочасова и опасна процедура.

Но всичко това бе досега, понеже iFixit успя да открие специален разтворител, базиран на ацетон, който реагира с това лепило и го разтваря.

Сега вече батерията може спокойно да бъде отлепена в домашни условия без никакви рискове. iFixit вече предлага за продажба комплекти за сваляне батериите на MacBook Pro и публикува инструкции тип „стъпка по стъпка“, в които подробно е обяснен самия процес. Възможно е махането на батериите в следните устройства:

  • MacBook Pro 13″ Retina Display Early 2013
  • MacBook Pro 13″ Retina Display Early 2015
  • MacBook Pro 13″ Retina Display Late 2012
  • MacBook Pro 13″ Retina Display Late 2013
  • MacBook Pro 13″ Retina Display Mid 2014
  • MacBook Pro 15″ Retina Display Early 2013
  • MacBook Pro 15″ Retina Display Late 2013
  • MacBook Pro 15″ Retina Display Mid 2012
  • MacBook Pro 15″ Retina Display Mid 2014
  • MacBook Pro 15″ Retina Display Mid 2015

С новият комплект, смяната на батерията в домашни условия става може да отнеме от 20 минути до 3 часа. За отварянето на устройството са необходими сервизни инструменти – 5-позиционна отвертка Pentalobe, пинцети и други подобни.

Комплектът по замяната на батерията се продава при цена $89,95 до $109,95, в зависимости от модела на лаптопа.

Цената може да изглежда висока, но в комплекта е включена чисто нова акумулаторна батерия, всички необходими инструменти, разтворителя, спринцовка, защитни очила и други.

След свалянето на старата батерия, останалият разтворител може да се използва за премахването остатъците на специалното лепило.

След смяната на батерията, отличният лаптоп може да се използва още още две-три години.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

7 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари