Ремонтиране на телевизор със светлина

1
522

Във форума за любители и специалисти по електроника EEVblog се обсъжда интересна тема: как става ремонтирането на LED монитор с помощта на обикновено фенерче. И защо това е възможно.

 

Обсъжда се течнокристалния екран на телевизора Samsung UN32EH500, произведен през 2012 година. Потребителят с псевдоним dyril съобщи, че неговият телевизор започнал да показва неприятен дефект, според него от повишена влажност. Опитите за ремонт не били успешни и той искал да го изхвърли, но веднъж случайно светнал с фенерче в долната част на корпуса.

 

Оказа се, че ако се освети връзката на LCD панела с печатната платка на телевизора, картината се оправя. Ремонтът в този случай е твърде необичаен: към USB порта се включва малък светодиод, който осветява въпросното място, след което всичко работи съвсем нормално.

 

С естетическа цел светодиодът е покрит с непрозрачна изолационна лента, за да не се пречи на гледането.

 

Сега телевизорът си работи съвсем нормално, но никой не знае защо.

Нещо подобно се получаваше при Raspberry Pi 2, който се рестартираше при осветяване с ксенонова фотосветкавица, понеже един от чиповете е чувствителен към светлината.

 

В тази ситуация ефектът не е отрицателен, а положителен. Но случаят с този телевизор е твърде странен. Във форума се появиха предложения, че чувствителен към светлината чип подава диференциален сигнал на проводниците, а фотоните блокират едната част на сигнала.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари