Роботика и изкуство: артисти се учат да използват роботи

Безплатна онлайн академия на Universal Robots, която ни учи как да програмираме робот е достъпна и в България

1
147

Какво се случва, когато изкуството и роботите се срещнат? Заради този въпрос Андреа Анер и  нейният съпруг и бизнес партньор – Тибоулт Бревет, стартират колаборативната практика – ААТB (абревиатира от техните имена) през изминалата година. Двамата се дипломират в престижния ECAL Art School, Швейцария. Тя придобива магистърска степен  „Шрифтов дизайн“, а той „Визуални изкуства“. Напредъкът им в индустриалната автоматизация се развива около идеята за „Неиндустриална роботизация“.

Какво означава това?

Какво ще кажете – робот да реши косата ви или да разпръсква балончета, за да забавлява децата ви, докато приготвяте вечеря? ААТB е бизнес, изграден на базата на дадени възможности, а не на търсени такива.

Анер и Бревет започват да експериметират с роботизирани индустриални системи преди три години, след като посещават конференция на компанията Universal Robots. За тях роботизираната ръка и процесът на индустриална автоматизация са нещо изумително, затова  започват развитието на кинетични и интерактивни устройства, фокусирани върху взаимодействието на човек – машина. Работейки в тази посока, Анер и Бревет установяват, че по-сложните им проекти започват органично да се разрастват в пълноценни начинания по роботика. Липсата на предишен опит в роботиката им дава усещането за творческо предимство, което при други в тази област може да липсва. Например, повечето инженери в роботиката може би не биха се сетили да програмират робот, който да води йога клас, какъвто те представят на Process Festival през 2018г

 Остави на робота

Студиото ААТБ се намира в Арлес, Франция. То реализира различни проекти  от собствени такива, които се представят на изложби в цяла Европа, през партньорства с различни артисти и  дизайнери, които създават специални компоненти, графики. Не на последно място студиото работи с университети и училища по изкуство, където провеждат специални обучения за ползата от колаборативни роботи в изкуството.

The Center for Counter Productive Robotics from ECAL on Vimeo.

Обученията в училищата по изкуство и дизайн са били основен фокус на ААТВ, а използването на UR10 (той е преносим и може да бъде използван от почти всеки) е „чудесна учебна платформа“, коментира Бревет. За тези класове, те се учат не от техническа гледна точка, а от концептуална. Целта е да окуражат учениците да мислят извън всякакви рамки когато стане въпрос за използватено на коботи в техните дизайнерски концепции. Учениците не трябва да се фокусират единствено върху това какво коботите им позволяват да правят. Те трябва да помислят как роботиката се вписва в тяхното ежедневие, дори и да е нещо елементарно, като програмирането на кобот, който да им помага да пият любимита си  безалкохолна напитка  например.

До момента в България няма реализиран проект от  съвместна работа между артист и кобот. Затова обаче всеки има безплатен достъп до Академията на Universal Robots (www.universal-robots.com/academy/), която цели да направи работата на човека и кобота по-лесна и приложима във всеки един аспект. Безплатната онлайн учебна програма е разработена на 7 различни езика, като за сега има 9 различни модула, от които всеки може да започне обучението си в програмирането на робот.

1
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Кольо
Кольо

Моля, съобразявайте се с темите си. Някои от статиите поставяни в новини Хардуер, са по-скоро за в IT новините. Тази е от тях.