Русия започва производството на свръхнадеждни военни лаптопи

6
300

Руската държавна корпорация „Ростех“ съобщи, че започва производството на нови военни лаптопи, защитени от влиянието на температурата, механични въздействия и кибератаки. Новите лаптопи ще се използват в тактическите подразделения на въоръжените сили на Руската Федерация. Новите лаптопи ще се произвеждат от производствените мощности на дъщерното предприятие „Съзвездие“.

 

Военният лаптоп може да работи при температури от -40 до +50 градуса по Целзий и издържа на силни механични въздействия и мощни кибератаки. Компютърът работи под управлението на операционната система Astra Linux, специално създадена за нуждите на руската армия и другите силови ведомства. Използвани са разнообразни софтуерни и хардуерни методи за защита на текстовата, графичната, звуковата и видео информацията.

Новият лаптоп разполага с GPS/Глонасс приемник, VGA и HDMI видеоизходи, Wi-Fi модул за безжична връзка и четири USb 3.0 порта с повишена защита. Използван е процесор от шесто поколение с тактова честота 3,5 GHz. Захранването се осъществява от акумулаторна батерия с капацитет, достатъчен за 8 часа непрекъсната автономна работа.

Серийното производство на този руски военен лаптоп трябва да започне през второто тримесечие на тази година.

6
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
6 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Biser_Todorov
Biser_Todorov

Словосъчетанието „руски лаптоп“ или „руска електроника“ звучи като „китайска стока“…. 🙂 т.е. нещо абсолютно некачествено, което би отказало да работи във всеки един момент.

Agentpat™
Agentpat™

Те и каубоите, отвъд океана, на таз кълка лежат. 😉

Vladov
Vladov

Приели сме го за нарицателно, но нещата вече не са съвсем така – има „китайска стока“ за 1000$, има и същата за 10$. Когато искат, китайците ще ти направят и iPhone 10.
Вече друг е въпросът от къде са взели тук ноу-хау-то. Но ако от фиат са направили лада-нива, евала!

georgi6
georgi6

Така си мислиш ти, и като се събудиш … единия ти крак изтръпнал, ръката ти в контакта а …………………..

* СТЕФАН *
* СТЕФАН *

Че пишеш бисери, всеки го вижда. То и името ти е такова!

djagi
djagi

92-93-а, малко преди да отида старшина-школник в танковата бригада в Казанлък, беше се запалил танк. Взривове и т.н. Единственото работещо нещо – радиостанцията. От тогава имам малко повече уважение към руската техника…