Русия представи нова свързочна военна електроника

3
91

Руската „Обединена приборостроителна корпорация“ (ОПК) анонсира военна свързочна апаратура от ново поколение, която в близко бъдеще може да бъде въведена в армията.

 

Представените слушалки използват костната проводимост. При този метод звуците се предават не чрез слушалки и традиционен микрофон, а чрез костите на главата.

Когато войникът говори, специален сензор преобразува вибрациите на костите в електрически импулси, които се излъчват чрез радиосигнал. Приетият от радиоприемника сигнал се преобразува във вид на вибрация, която се подава към скулата и оттам попада непосредствено във вътрешното ухо. По този начин войникът едновременно може да получава дистанционни команди и да чува всичко наоколо.

Слушалките от нов тип лесно се поставят и махат, без да е необходима промяна в сега съществуващите военни шлемове.

 

ОПК представи и система за активна защита на слуха на военнослужещите. Това са слушалки, чрез които външната обстановка се чува с помощта на микрофон, като силните звуци (изстрели, взривове), автоматично се заглушават. Става възможно добро възприемане на звуците от бойното поле с едновременното възприемане на подадените команди.

Това не са нови, а добре известни технологии. Новият момент е, че са използвани изцяло руски компоненти и софтуер.

3
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Kabelat
Kabelat

„Това не са нови, а добре известни технологии. Новият момент е, че са използвани изцяло руски компоненти и софтуер.“
––––––––-
Чудно коя ли друга държава използва същите приоми за копиране 🙂

Светльо
Светльо

Не знам кой какво е копирал, но при военните не е като при цивилните. При тях е въпрос на чест да откраднеш вражеска технология. Така освобождаваш собствен ресурс впрегнат в скъпа научно-изследователска работа. Във войната не важи авторското право.

Емил Димитров
Емил Димитров

А какво по-точно й е „комуникационното“ на тази техника? Става дума за физиоакустика. Шлемофоните на танковете поне от половин век са на тази база. Голеееемо чудо – „руски компоненти и софтуер“. Смешна новина.