Руска компания започна производството на невронен процесор

19
1960

Руският научно технически център „Модул“ създаде новия невронен процесор NM6408, като създаването на чипа е струвало 480 милиона рубли ($7,26 милиона). Серийното производство на новия чип стартира в началото на тази седмица. Компанията съобщи, че са няколко хиляди процесора вече са в складовете на магазините.

Cnews съобщи, че невронният процесор NM6408 разполага с 21 ядра и се произвежда чрез 28 нанометров технологичен процес. Той е създаден като ускорител за сървърни изчисления и с негова помощ се достига пикова производителност 512 гигафлопса. Чипът е предназначен за обработката на големи потоци данни в реално време, като дава възможност за ускоряване решаването на най-различни задачи и алгоритми, а не само характерните за невронните мрежи.

Предвижда се невронният процесор NM6408 да се използва преди всичко за обработката на големи масиви видео данни, например от камерите с висока резолюция. Чипът ще се използва най-вече от държавните транспортни компании, от органите за безопасност, от енергийните компании и т.н. Разработчиците заявиха, че новите процесори са специално разработени за работа в много широк температурен режим.

Новите чипове се произвеждат в Тайван. Сега се подготвят поточните линии за тяхното производство в Русия.

NM6408 се различава от аналозите в целия свят предимно по своята цена. Руският чип струва около $70, докато аналогичните световни аналози с подобни параметри са с цена около $100. Според производителя, директният конкурент на NM6408 е чипът Nvidia Jetson Xavier.

Научно техническият център „Модул“ разработва пълна серия чипове на базата на своето процесорно ядро NMC — NeuroMatrix Core със специфична процесорна архитектура. Според разработчиците, първият чип от тази серия е лицензиран от Fiujitsu.

Чипът включва 32-битов универсален управляващ RISC процесор с ограничен набор ARM Cortex-A5 команди. Този интегриран процесор управлява четири клъстъра, всеки от които включва по едно RISC ARM Cortex-A5 и по четири NMC4 процесорни ядра. Чипът работи с DDR3 оперативна памет и поддържа интерфейсите PCIe2.0, SPI, Ethernet IEEE Std 802.3-2012, GPIO, JTAG, както и високоскоростните интерфейси за обмен на данни между многопроцесорните конструкции.

Типичната разсейвана мощност на NM6408 е 20 W, а максималната – 35 W.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

19 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари