Руските учени създадоха ядрена батерия, която може да работи 50 години

4
259

Руските учени от Националния изследователски технологичен университет „МИСиС“ представиха прототип на ядрена батерия, която може да работи 50 години.

 

Новите батерии се базират на изотопа никел-63. В официалната уеб-страница на института се казва, че батериите могат да работят непрекъснато в продължение на 50 години. Ядрените батерии ще се използват в кардио имплантите, космическите апарати за далечния космос и други.

Използва се нова технология за преобразуване енергията на бета-излъчването в електрическа енергия с помощта на пиезоелектрични монокристали, които с висока ефективност генерират променлив ток. Като източник на електрони в тази батерия се използва изотопа никел-63 с период на полуразпад 100 години, а неговото излъчване не оказва влияние върху живите организми.

 

Използват се импулсен метод за натрупване на заряда, с помощта на който до голяма степен се преодоляват ограниченията, предизвикани от твърде малката мощност на бета-волтаичните батерии. В импулсен режим, един елементарен бета-волтаичен елемент отдава мощност от 1 микроват на кубичен сантиметър. При малки мощности, батерията, съставена от тези елементи може да подава напрежение с мощност 10-100 нановата на кубичен сантиметър – достатъчна за осигуряване захранването на кардио имплант.

4
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
4 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
0 Автори на коментарите
UnaccustomeDKaloyan Radomirov_nib_NBS 9322 Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
UnaccustomeD
UnaccustomeD

Дюрасел пасти да яде :baby:

Kaloyan Radomirov
Kaloyan Radomirov

Чукнете в гугъла, не бъдете задръстеняци.
На запад е открита още 2002-ра година.
:doh:

_nib_
_nib_

Нямат сметка да ги произвеждат.С всеки изминал ден качеството на коя да е стока пада ли пада.Техника-мехника всичко.Колко ще произведат от тези батерии и продадат.После ще затворят завода за 50 години ли?

NBS 9322
NBS 9322

Ядрена батерия (На кой му е потрябвала)Че и 100г. да издържа. Всичко ядрено попаднало в човешка ръка, води до катастрофални последици. 1 бърз пример: Чернобилската авария, през 26.04.1986г. Която не може да се забрави и ден днешен… По-добре без Руски експерименти, отколкото подобни сцени!