Руският армейски компютър Восход с архитектура КОМДИВ64 издържа на екстремални условия

0
46

Руският компютър „Восход“ е предназначен за използване в най-екстремални условия. Компютърът е проектиран и се произвежда от „Обединена приборостроителна корпорация“, която е част от „Ростех“. „Восход“ е предназначен за руската армия и ще се използва за подпомагане работата на командния състав.

 

Новият компютър разполага със здрав корпус, който изпълнява ролята и на пасивно охлаждане. „Восход“ издържа на вибрации, добре е защитен от вредното влияние на прах, пясък и вода, и може да функционира в температурния диапазон от -60 до +55 градуса по Целзий. За нормалната работа на устройството е достатъчно електрическо захранване с мощност 35 W, което е по-малко от повечето стандартни компютри в офиса.

Използва се руски хардуер – двуядрения процесор 1890ВМ8Я, с микроархитектура КОМДИВ64, проектиран от „НИИСИ РАН“. Една от главните особености на тази архитектура е възможността за обединяване на много процесори в клъстъри с общ брой на ядрата, превишаващ 1000, като по този начин е възможно да се достигне изчислителна мощност от ранга на суперкомпютър. Оперативната памет може да бъде 4 или 8 GB тип DDR3-1200.

Използва се сертифицираната от руските военни операционна система МСВС с висока информационна защита, използваща Linux ядрото, одобрена за обработка на данни, които могат да бъдат държавна тайна.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари