Руският „високотехнологичен“ дрон Орлан-10: тиксо, пластмасова бутилка и фотоапарат Canon от нисък клас?

35
26410

Министерството на отбраната на Украйна публикува видеоклип, в който украински войник разглобява руски военен дрон за наблюдение. Процерурата разкрива забележително елементарна конструкция, в основата на която е разположен DSLR фотоапарат Canon от нисък клас.

Двуминутното видео е публикувано от ArmyInform, информационната агенция на украинското министерство на отбраната. В него се вижда войник, седящ до това, което според него е руски безпилотен летателен апарат (БЛА) „Орлан-10“, който се е разбил в Украйна.

Войникът отбелязва колко изненадващо нискотехнологичен е военният безпилотен самолет – наблюдателите бързо отбелязаха, че някои негови аспекти напомнят по-скоро на любителски проект за RC самолет, отколкото на високотехнологична военна шпионска технология.

Потребителска камера, капачка от бутилка и тиксо

Това, което установява войникът, е, че основната камера, отговорна за заснемането на изображенията, е Canon EOS Rebel T6i (известен още като 750D) – DSLR фотоапарат, пуснат на пазара през 2015 г. с цена на дребно 750 USD, който обаче в момента струва около 300-400 USD на пазара на употребявани фотоапарати.

Фотоапаратът е монтиран на дъска с помощта на лента за закрепване с кука и примка (обикновено наричана велкро).

Циферблатът за избор на режима на снимане на фотоапарата е замразен с лепило, което предотвратява случайното превключване на режима на снимане по време на полет.

В горната част на дрона капачката на резервоара за гориво подсказва, че може да е направена от някаква пластмасова бутилка за вода. Различни части на дрона също са закрепени заедно с някакъв вид тиксо.

Скъпо парче „примитивна“ технология

Украинската информационна агенция УНИАН съобщи през 2017 г., че Орлан-10 струва между 87 000 и 120 000 долара за бройка.

„Орлан-10“ е разработен от базирания в Русия Специален технологичен център ООД, пише УНИАН. „Корпусът и двигателят са произведени в Русия, а електронните му компоненти идват от Тайван.

„Русия често използва този модел в Донбас за разузнаване и регулиране на артилерийския огън“.

Сега изглежда, че някои електронни компоненти в дрона също идват от Япония, както и от Тайван. През март Canon Europe вече обяви, че спира нови доставки на продукти за Русия в отговор на нахлуването на страната в Украйна, но изглежда малко вероятно този ход да окаже някакво влияние върху това дали Русия ще продължи да използва камери Canon в бъдещите си дронове.

Орлан-10 както и всеки малък дрон, е доста труден за забелязване, както с очите, така и с радара. Освен това е доста трудно да бъде свален. Затова разработчиците по света все още търсят надеждни средства за противодействие на този клас дронове. Затова засега се използва комбинация от мерки за противодействие на станциите за радиоелектронна борба и стрелба с оръжие.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

35 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари