Руският квантов компютър ще струва 750 милиона рубли

0
100

Министерството на науката и образованието на Руската федерация, Фондът за перспективни изследвания и Държавната корпорация за атомна енергия „Росатом“ започнаха съвместна работа върху проект по създаването на квантови изчислителни системи.

 

Проектът се нарича „Създаване на технологии за обработка на информацията с помощта на свръхпроводящи кубити“ и има за цел да създаде в Русия ново научно-техническо и технологично направление по създаване на квантови компютри и квантово моделиране свойствата на материята. Крайната цел на проекта е създаването на универсален квантов компютър.

На първия етап се предвижда създаването на универсални квантови логически елементи, които ще се използват за решаване на задачи по оптимизация. В рамките на този етап трябва да се създадат изчислителни устройства с много кубити, които да решават по-сложни задачи.

Целият проект ще бъде с продължителност три и половина години и ще струва над 750 милиона рубли или около $11,7 милиона.

 

Росатом заделя 200 милиона рубли за техническо оборудване на лабораториите. Предвидените от Фонда за перспективни изследвания около 340 милиона рубли ще се използват за научните изследвания.

Постигнатите в рамките на проекта резултати ще се използват в ключовите области на икономиката, както и за осигуряване отбранителната способност на Руската Федерация.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за