Руският лаптоп, базиран на чипсета Елбрус тежи 10 килограма и струва $3000

20
777

Неотдавна съобщихме за персоналния компютър „Елбрус-401 АРМ“, базиран на руския чипсет „Елбрус 4С“, който може да бъде закупен при цена около 3900 американски долара. Сега се появи информация за първия руски лаптоп, базиран на архитектурата „Елбрус“


Новият портативен компютър се базира на чипсета „Елбрус 4С“, който съдържа четири процесорни ядра с тактова честота 800 MHz. Чипът поддържа три канала DDR3-1600 оперативна памет и работи с 32 и 64-битови команди и операнди. Чипсетът се произвежда чрез 65-нанометров технологичен процес и разсейва около 45 W топлинна енергия. 


Резолюцията на дисплея е 1024х768 пиксела
, а размерът на диагонала засега не е известен. С едно зареждане на акумулаторната батерия, преносимият компютър може да работи само един час. Новият лаптоп тежи доста – 10 килограма.

 

Лаптопът работи с операционна система, базирана на Linux-ядрото, но е възможна работата и с ОС Windows XP. Цената на този мобилен компютър е 150 000 руски рубли или приблизително 3000 американски долара.

Да не забравяме, че архитектурата „Елбрус“ е предназначена предимно за осигуряване на надеждна и защитена връзка между държавните и военните структури, която не може да се прослушва и проследява чрез методите, описани от Сноудън.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

20 коментара за "Руският лаптоп, базиран на чипсета Елбрус тежи 10 килограма и струва $3000"

Извести ме за
avatar
Сортиране по:   най-нови | най-стари | най-висока оценка
Васил Домусчиев
Васил Домусчиев

„портативен“ = 10 килограма

Забавна статия.
Иначе похвално, че се опитват да направят нещо все пак.

The Owl
The Owl

10 килограма и почти 4000$ (над 7000 лв.)..

soulflykc
soulflykc

това не е за фейсбук и клюки в нета.

niki292002
niki292002

Хмммм… настолният ми компютър е по-портативен…

1Force1
1Force1

Бронята е поне 5мм дебела, ако не и повече 🙂

Agentpat™
Agentpat™

Това явно е някакво военно полево изпълнение, предназначено да издържа големи сътресения.

bure_s_barut
bure_s_barut

Това е военен лаптоп.
От него се иска да работи при всякакви условия, а не да е удобен и ергономичен.

The Owl
The Owl

Особено с батерия която държи само 1 час..

sten90
sten90

Голямо, грозно, тежко и не трепе мухи. 🙂

Azhen
Azhen
Мухи може да не трепе но такива които си пъхат носа където не трябва ,може. Определено интересна новина , руската компютърна технология започва да се развика.Скоро очаквам и други компютърни компоненти като графичен процесор и може би дори рам памет.Когато излязат на световния пазар с работещи ценоспосбни продукти за масово потребление това ще значи край на Управлението на мега корпорациите като Интел и АМД ! Чисто и просто 3ти или 4ти голям играч ще наклони везните в наша полза , тази на потребителите. Само времето ще покаже какво ще стане но имам големи очаквания в близките 10 години руснаците да… Виж още »
donjovanni
donjovanni

Руснаците са практичен народ. Когато ти писне да ползваш лаптопа, просто го хващаш и почваш да го вдигаш и…ето ти, фитнес!

Pontifex
Pontifex

Край нямат мегаломанията и фалшивият патриотизъм на руснаците. А реално за нищо не стават и само се излагат.

VipKokata
VipKokata

Те руснаците са 20 години назад с техниката.

niki292002
niki292002

Като гледам това чудо, ми прилича на военно страшилище. 🙂 Преди време бяха пуснали подобно, но беше от американците и с поносима цена…
И какво от това ? Това са го разработили от нищото без помощ, така че те само ще се издигат. 🙂 Да не говорим че те захранват Америка с артиреря. (май американците са излетяли в космоса с руска сувалка, ако не е така ме поправете)

The Admiral
The Admiral

Това е руската нано технология….

DarkWalker
DarkWalker

Боже, толкова простотия и хейт… готови да изсерем лайно на всичко! Това да ви прилича случайно на лаптоп за ежедневна употреба, да сте се поинтересували каква е целта му и т.н.? Не! Важното е да се изтропаме и да се чувстваме морални победители.

colt-m4a1
colt-m4a1

1. Статията е copy/paste както 90% от всичките ви статии.
2. Правете поне малко проучване като копирате, защото иначе ставате за посмешище

Не, че харесвам техниката на руснаците, но ето някои факти:
– машината на картинката е Носимый терминал НТ-МЦСТ4R
– година на производство (ЗАБЕЛЕЖЕТЕ) 2012
– машината се води клас еквивалентен на Panasonic Toughbook серията – сравнете моделите 17 и 19 (които са разработвани през тази година)
– прочетете нато спецификацията и изискванията за Security Compliance за машини работещи с класифицирана информация

Това е плод на 15 минутно проучване
За пореден път показвате че сте много кофти като журналисти

warp
warp

Тая „новина“ нещо понамирисва…

Това на снимката прилича на типична военна разработка, но дори и те(руснаците) не са толкова загубени, че да го направят с автономност на батерията ~1h.

Биха го направили 15 кг, но не и с толкова малка батерия…

Kiril_Ivanov
Kiril_Ivanov

Р. Иванов, в днешно време колко повече ти трябва? Командирските длъжности са обикновено или в команден пункт или превозно средство, което със сигурност има достъп до енергия.

alex271
alex271

Интересното в случая е, че повечето потребители гледат на тази машина като технология за публичния сектор. А така до колкото разбирам, това е строго типизирана технология с специално предназначение целяща обслужването на военния сектор. Е може да е много ограничен откъм спецификации, но пък е технология която никоя друга държава до този момент не притежава, може да изглежда като правец, но другите и това нямат.Ако не разбирате какво и е специалното на технологията, ами проверете чл.304 до чл.310 от „Закона за Електронните Съобщения“ и ще разберете. Ако разполагахте с тази технология, това не би Ви притеснявало…

wpDiscuz