Представеният нов Елбрус-8СВ е два пъти по-мощен от предшественика си и използва нови технологии за икономия на електрическа енергия.

Руският производител на процесори МЦСТ и разработчикът на изчислителни платформи ИНЕУМ представиха нова модификация на Елбрус-8С – първият руски 8-ядрен процесор. Това е новият Елбрус-8СВ (1891ВМ12Я) с подобрена архитектура версия 5. Използва се предишния 28 нанометров технологичен процес.

Базовата тактова честота на Елбрус-8СВ е увеличена от 1,3 на 1,5 GHz, а броят на ядрата е същият. Нов е контролерът на паметта, който вече може да работи с четириканална DDR4-2400 ECC оперативна памет с максимална пропускателна способност 68,3 GB/s. И шестте векторни блока сега са 128-битови. По този начин значително е повишена скоростта на обработка в сравнение с предишния процесор Елбрус-8С – до 24 операции на такт (288 гигафлопса) в режим FP32. Запазена е пълната програмна съвместимост с предишното поколение „Елбрус“, като и технологията за динамично транслиране на Intel x86/x86-64 кода.

Възможна е съвместната работа на до 4 чипа Елбрус-8СВ едновременно, възможно е създаването на изчислителни комплекси. Съществено е разширен работният температурен диапазон от – 60 до +85 градуса по Целзий.

Първите образци на Елбрус-8СВ трябва да излязат в края на тази година.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари