Руски процесор в ръцете на американците: дънна платка с поставен Елбрус

3
2237

В американския интернет портал за потребителско финансиране Crowd Supply бе публикувана информация, че приключва разработването на дънната платка IcepeakITX Elbrus-8CB, базирана на руския централен процесор Елбрус-8СВ. Засега цената и датата на началото на продажбите не са обявени, но всички заинтересовани потребители могат да се абонират за получаване на новини в електронната поща за развитието на този продукт. Информацията бе публикувана от популярното уеб издание Tom’s Hardware.

Според описанието на този продукт, новата дънна платка има Mini-ITX форм фактор. При разработването на дъното IcepeakITX Elbrus-8CB е обърнато внимание предимно на надеждността: използва се 14 слойна печатна платка, на която има сокет за поставяне на криптографски чип  (TPM), жироскоп и сензори за температура, за отваряне корпуса на компютъра, за падане и за намокряне.

Всички се питат по какъв начин производителите на тази платка ще получат или вече са успели да получат солидна партида от руския процесор Елбрус-8CB, понеже този чип въобще не се продава свободно. Процесорът е включен в руската програма за заместване на импортните компоненти и се използва в компютрите на държавните и силовите структури на Русия.

Елбрус-8СВ (1891ВМ12Я) е първият руски 8-ядрен процесор със значително подобрена архитектура в сравнение с предишните чипове на РФ, работещ с тактова честота 1,5 GHz, оборудван с 4-канален контролер на DDR4-2400 ECC оперативна памет.

4.3 6 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари