Руският стартъп Comino представи на пазара „първите в света GPU ферми за добив на цифрова валута с водно охлаждане“, които едновременно с изчисленията, отопляват помещението. Това може да се окаже полезна особеност в суровите руски зими, стига неговата цена на не бе така невероятно висока – $4500.

Крипторадиаторът работи доста тихо (30 децибела) и изчислява 210 мегахеша в секунда при добив на Etherium. Устройството разполага с 8 графични карти Asus Mining P106, оптимизирания за добив на криптовалута.

Специалистите на Comino са пресметнали, че ако се вземе днешният валутен курс на Etherium, устройството генерира цифрова валута, еквивалентна на $10 на ден или около 18 000 рубли на месец, а консумира електрическа енергия около 4 500 рубли месечно според сегашните тарифи. Не е сложно да се пресметне, че инвестицията в устройството ще се възвърне след около 20 месеца.

Видеокартите Asus Mining P106 използват графичния процесор Nvidia GP106 и са вариация на геймърската видеокарта GeForce GTX 1060 със същия процесор. Разликата е, че картата за майнинг няма видеоизходи.

Както и в стандартната GeForce GTX 1060, процесорът в Asus Mining P106 разполага с 1280 CUDA ядра с тактова честота 1506 MHz, която в boost режим се качва до 1708 MHz. Поставени са 6 GB буферна GDDR5 памет с работна честота 8 GHz и 192-битова шина.

В оригинала са използвани специални вентилатори с увеличен технологичен живот, но руските специалисти са поставили собствено високоефективно и безшумно водно охлаждане.

Производителят подчертава, че габаритните размери на корпуса са 39,7 × 63,2 × 15,2 сантиметра, което е 5 пъти по-малко от същата ферма, но с въздушно охлаждане. Всичко се произвежда в Германия, използва се специализиран софтуер.

Важно е, че венчърният фонд Exantech, създаден от инвестиционната компания Exante, е инвестирал $10 милион в стартъпа Comino.

Очевидно е, че най-рентабилно е подобни ферми за добив на криптовалута да се използват в районите на Русия, в които има излишък на електроенергия и цената на тока е най-ниска. В Москва цената на тока е 5,38 рубли ($0,09) на KWh. Но в местата, близо до АЕЦ или ВЕЦ, тарифите са много по-ниски. В Крсноярск например, цената на дневната електрическа енергия е 2,37 рубли (около 4 цента) и е двойно по-ниска от цената в Москва. Нощната тарифа в тези райони слиза до точно 1 рубла на KWh за домовете с електрически печки, за каквато това устройство може да мине.

Един „крипторадиатор“ е достатъчен за отоплението на стая с площ 25-30 квадратни метра и едновременно с отоплението може да генерира криптовалута.

Засега не може да се каже дали ще има търсене на това устройство на пазара, понеже Русия блокира достъпа до криптотържища, а и хората, занимаващи се с добив на цифрова валута станаха твърде много и печалбата от тази дейност става все по-малка. Но в някои други държави пазарът може да се окаже благосклонен към новия крипторадиатор.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари