САЩ дава $1,2 милиарда за създаването на мощен квантов компютър

20
1644

Конгресът окончателно прие закона за Националната квантова инициатива. Програмата за създаването на мощен квантов компютър има за цел да направи САЩ победител в квантовата надпревара, като значително изпревари Китай и Русия в тази област.

Законопроектът бе одобрен с абсолютно мнозинство, като малко преди това бе одобрен от Сената. Остава само подписът на Доналд Тръмп.

Няма да има проблем с подписването на закона от страна на президента на САЩ, понеже това е негова инициатива. Квантов компютър, който може да решава различни алгоритми и задачи от практиката, може рязко да засили националната безопасност и да осигури икономически скок. Експертите считат, че квантовият компютър лесно ще декриптира и разшифрова всички съществуващи системи за криптиране и шифриране на данните. В същото време този компютър може да създава по-надеждни криптиращи алгоритми. Ясно е, че който първи създаде подобна машина, ще получи значително преимущество.

В Квантовата инициатива САЩ инвестира $1,2 милиарда, които трябва да бъдат усвоени през следващите 5 години.

Мащабите на американската програма за създаването на квантов компютър са толкова големи, че новият компютър се сравнява с проекта „Манхатън“, който през 1940 година даде на САЩ ядрено оръжие.

20
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
8 Коментари
12 Отговори на коментарите
16 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
TNT
TNT

къде отиват парите на данъкоплатеца

Аз ве аз
Аз ве аз

Българино, защо си се загрижил за американските данъкоплатци? 😀

Пенчо
Пенчо

А за какво да отиват, за цигарки и ракия ли?

Saint_Jazz
Saint_Jazz

Докато света оперира с долари, не им пречи и 10 милиярда да си разпечатат. Те така така нямат никакво покритие.

Змей
Змей

Тнт, заради такива ограничени хора като теб, младите бягат и няма да се върнат. Жив и здрав!

Шишо
Шишо

точно там отиват рублояде руски глупав – за технологии. а русия да даде ако има! нито има нито дава щот крадат като луди, а и знаят че ако народа им живее добре ще ги омете от властта на секундата. затова в сащ дават и живеят добре, а в русия не дават и живеят зле. бегай да си вземеш зарплатата.

gotqn
gotqn

Браво.

микгигс
микгигс

лесно?!?!

bigbang
bigbang

наложително е вече.. за новия световен ред ще са необходими такива компютри – понеже данните от смартфоните пръстови отпечатъци, сканирани лица, ириси и тн.. както и всичките данни които гоите са дали доброволно в сайтовете за споделяне(цялата им лична информаця) трябва да се обработва някак, за да бъде използвана срещу тях.

Светльо
Светльо

За обработката на тия данни не е нужен квантов компютър, а класически.

Татун
Татун

Много американски шпионски филми гледаш. младежо! Параноята е трудно лечима в домашни условия, ще трябва да постъпиш в съответно заведение.

Шишо
Шишо

добре… довери се поне на най-близките ти… кога се случи това ужасно нещо с теб бигбанго. кога ти ‘взривиха’… ?

Кольо
Кольо

Проект Манхатън в днешни долари струва&:
„$2,000,000,000 in 1939 is equivalent in purchasing power to $36,264,460,431.65 in 2018“
Не знам как така сравнявате мизерните $1.2 милиарда сегашни долара с двата милиарда, които се предполага че е струва проект Манхатън. Частното е разлика от 30 пъти. $36,264,460,431/$1.200,000,000

favr
favr

те така си сравняват… тръмп сравни строежа на стената с мексико с откриването на колелото, ти за 30 милиарда го правиш на въпрос

sesu
sesu

youtu.be/vU8dCYocuyI

user
user

В Америка нищо не се амортизира, а се надгражда, затова ушанките си мислят, че с пари се бърше гъз, а то какво било.

https://www.facebook.com/georgi.saev.39
https://www.facebook.com/georgi.saev.39

Е ОТ КЪДЕ §§§§ 4 §§§§ QT4 §§§§§§§§§ Е КАТО ИМ СЕ И.С.К.А. МОЖЕ И ДА СЕ ПОЛУЧИ И ЗА § НАЙН ПЛЕКС § ОТ ТЪПОТИЯТА ИМ !?!?!?!?!?!?!?!?!?

Капиталисмус
Капиталисмус

Маргинален Путиноиден трол!

Joi
Joi

Искат да кракват сертификати и пароли.

Шишо
Шишо

да си спомним как коларбира болшевишка русия и кое помогна най-много (според мен) за това. IBM, CDC, Honeywell и ред други компании усилено разработваха компютри. болшевишка русия купуваше по един екземпляр (нямаха пари за повече), разглабяха ги и се мъчеха да ги копират. украинци, беларуси, арменци, българи и унгарци успяваха. руснаците не успяваха – капацитета им беше малък за тази дейност. Постепенно технологиите станахата такива че тези дето успяваха можеха да го правят само чрез внос на елементната база. Но цивилизацията не са глупаци, дойде COCCOM. и дори по-развитите народи дето успяваха (за разлика от болшевиците руснаци) взеха да затъват.… Виж още »