Светлинните LET-транзистори ще спасят закона на Мур

0
65

Физиците от университета в Северна Каролина представиха съвършено нов вид транзистори, при които се използва фотоелектричния ефект. Този подход дава възможност за съществено намаляване размерите на транзисторите, а законът на Мур ще продължи да действа.

 

Непрекъснатото увеличаване броя на полевите транзистори в чиповете, което се описва чрез закона на Мур, е свързано с техния размер. СЪвременните полеви транзистори са толкова малки, че дебелината на полупроводниците вече е в границите на едва няколко атомни слоя. Използването на легиращи съединения подобрява полупроводниковите свойства, но излишните атоми оказват непредсказуемо влияние на работата на транзисторите. Друг голям проблем е изготвянето на гейтовете.

Учените предложиха LET-транзистор Light-effect transistor (LET), каналът на който се състои от два контакта метал-полупроводник. Всеки един от тези два прехода може да бъде както сорс, така и дрейн, а каналът е полупроводников нанокристал. LET-транзисторите нямат гейт, който да регулира потока електрони от сорса към дрейна. Вместо това, S-D проводимостта се управлява с помощта на светлината, а прехвърлянето на заряда в зоната на проводимостта на полупроводника става чрез оптично поглъщане.

Прототипът на LET-транзистора е създаден от CdSe и демонстрира технически характеристики на полеви транзистор от най-ново поколение.

Опростената структура на LET-транзисторите и особеното използване на фотоелектричния ефект дават възможност за създаване на аналог на многогейтови структури – логически елементи.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари