Черният петък, Кибер понеделникът и коледните промоции отдавна приключиха. Но все още не можем да се доберем до много от желаните от нас продукти. Дали ще е видеокарта, дали ще е конзола, или нещо друго, няма значение.

Причината за това са скалперите

Тяхната дейност отбеляза невиждан ръст в последните месеци. Спрямо тях има много негативно отношение. Вижда се както в медиите, така и от обикновените потребители. И е нормално. Трудно можеш да одобриш прескачането на дигиталните опашки и заобикалянето на лимитите за покупка, когато те ти пречат да си купиш PlayStation 5 например.

Оказва се обаче, че те не са доволни от това отношение и го смятат за нечестно

Представител на една от сериозните групи прекупвачи, представящ се като Джордан, разговаря по темата с Форбс.

„Има много лошо медийно покритие спрямо тази изключително ценна индустрия. Според мен то е много нечестно. Ние просто приемаме ролята на посредник за осигуряване на продукти с ограничена наличност.“, обяснява той.

Джордан е съосновател на групата The Lab, чиято освен със самото скалперство се занимава и с платено обучение на хора, които искат да се занимават с този бизнес. Споделя, че само в последните седмици лично се е сдобил с 25 бройки PlayStation 5, които е продал на цена от почти $1000.

Сравнява дейността си с тази на големите търговски вериги

„В основата си всеки бизнес препродава продукти. Търговските вериги например купуват мляко от фермери и го продават на два-три пъти по-високи цени. Никой обаче не се оплаква от това, по начина, по който се оплакват от нас.“, продължава той.

В материала си от Форбс отбелязват, че аналогията не е никак точна. Да купуваш на едро от производителя и да продаваш свободно с надценка няма общо с дейността на скалперите. Те изкупуват огромни количества от търговците, а не от производителите и видимо прекаляват с надценките, освен че ограничават свободния достъп до продуктите.

„Той е заблуден. Не осъзнава, че те добавят още един посредник, още една надценка в повече, в сравнение с примера, който дава. Опитва се да се представи като Робин Худ, но със сигурност не е.“, пише потребител в коментарите.

Другият основател на The Lab, представящ се като Рейгън, показва един от инструментите, които групата използва, за да прави покупки преди всички останали

Става въпрос за бот, който се нарича Velox. Рейгън обяснява, че в някои случаи програмата може да извърши покупка за по-малко от три секунди. Софтуерът може да заобикаля и различните 3D защити, които се появяват при пазаруване с банкова карта.

Какво е вашето мнение за скалперите?


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

9 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари