Скандал с промените в алгоритъма на Userbenchmark за тестване на процесорите

9
1133

Преди няколко дни се разбра, че популярният пакет от тестове UserBenchmark съвсем неочаквано е променил алгоритъма за класиране на процесорите в полза на Intel.

Преди десетина дни UserBenchmark правеше обща оценка, в която 30% влияние оказва едноядрената производителност, 60% – 4-ядрената производителност и 10% многоядрената производителност. Днес многоядрената производителност оказва влияние на крайния резултат в рамките само на 2%. Но за сметка на това влиянието на едноядрената производителност е нараснало до 40%.

Няколко дни след тези промени се разрази страхотен скандал. В отговор на това създателите на програмата Userbenchmark заявиха, че те също се радват на излизането на процесорите Ryzen 3000 на пазара, но че тези чипове са твърде надценени. Според техните думи, по времето на AMD FX-8350 рейтингът на производителността се е базирал предимно на едноядрената оценка. Това не е случайно, понеже всеки професионален програмист знае, че написването на многозадачен код е много сложно. А това означава, че важността на многоядрената работа на процесорите Ryzen 3000 не е толкова висока и е преждевременно тестовете да й отдават толкова голямо значение.

И още, според думите на създателите на UserBenchmark, през последните години именно едноядрената производителност става все по-актуална. Те разбира се, знаят, че светът не стои на едно място и игрите постепенно стават многоядрени. Но това е дълъг процес. Според програмистите на UserBenchmark, през следващите няколко години няма да има тотален преход към многоядрени алгоритми.

9
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
8 Коментари
1 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
RMM
RMM

Е тези последните неща са абсолютни глупости. Вярно е, че се увеличиха ядрата на процесорите за потребители над 2 пъти в последните няколко години, но да пишат, че многоядрената производителност не е важна и че няма софтуер, който да я използва, е абсолютно невярно. Многоядрени процесори има от над 10 години, а още 2007 излезе първия 4-ядрен процесор Q6600 на интел. Няколко години по-късно ядрата се увеличават на 6 и така нататък. Също и софтуер за много ядра има колкото искаш, операционните системи също се възползват от това, а отдавна и игрите. А това също е голяма глупост: „многоядрената работа… Виж още »

the professor
the professor

q6600 не е първия четириядрен процесор. той е от 2 двуядрени на 1 подложка (всички quad са такива, затова са печки), излиза по рано от амд. първия четириядрен процесор (1 кристал с 4 ядра) е АМД Phenom X4 от 2007г, (а интел продължават да си правят процесорите с 2 кристала на 1 подложка и първия истински 4 ядрен процесор е чак core i7-920 от 2008)., както и първия двуядрен 2 ядра на 1 кристал… това че се запояват 2 кристала на 1 подложка и комуникират през FSB не прави процесора двуядрен, реално това е същото като на дънна платка с… Виж още »

https://www.facebook.com/georgi.saev.39
https://www.facebook.com/georgi.saev.39

ГОСПОДАТА ИНЖЕНЕРИ ОЩЕ ДЪЛГО ВРЕМЕ ЩЕ ПОЛЗВАТ ПРЕКРАСНАТА ИНТЕЛСКА ПРОГРАМА ЗА СПЕКУЛАТИВНО ИЗПЪЛВАНЕ НА ПРОГРАМНИЯ КОД ПРИ УСЛОВИЕ ЧЕ ИМА НА РАЗПОЛОЖЕНИЕ ОТ 0 ДО 127 БРОЯ КОНВЕЙРИ ЗА ИЧИСЛЕНИЯ – ТАКА ЧЕ КАКЪВТО И БЕНЧМАРК ДА СЕ ПРАВИ – И КАКВАТО И АРХИТЕКТУРА – ПРОБЛЕМА СЪС ЕФЕКТИВНОСТТА НЕ СЕ РЕШАВА ………… !!!! ??????

Арнолд Шварц е негър
Арнолд Шварц е негър

Нормално те интел са една нeщacтна и жалка компания, такива са и феновете им, пълни убитаци, и пак са зад AMD..

Аз-Съм
Аз-Съм

Кой уважаващ себе си ползва този сайт за сравнения ахаха:)

Кольо
Кольо

Потребителите ще ги накажат, като ги напуснат.

bash_majstora
bash_majstora

тава софтче изобщо някой ползва ли го ? 😉

Ставри
Ставри

Скоро Kaldata бяха пуснали някаква малоумна статия. А за скъпарите Intel ,не ми горорете …те още бленуват че са най-добри .

мхм
мхм

Едноядрената производителност въобще не трябва да се отчита, пеофесионалистите, които работят със сложен софтуер ги интересува многоядрената производителност, а тези дето работят на уърд и без това не разбират от компютри и хич не ги интересува колко мощен едаден процесор.