Производителят на чипове TSMC обяви промени в цените на подложките за чипове, особено за тези, произвеждани с по-стари технологични процеси. Тези подложки се използват в производството на интегрални схеми. Това най-вероятно значи, че увеличаването на цените на много устройства ще продължи и през 2022 г. Доклад от Counterpoint разглежда по подробно как ще се отрази това на смартфоните и глобалната индустрия, която използва чипове.

През следващото тримесечие и през следващата година, цените на подложките ще се покачат с между 25% и 40% до края на тази година и с още 20% през следващата.

Най-силно засегнати ценово ще са смартфоните, особено тези от нисък клас. Напълно можем да допуснем обаче промяна в цените на компоненти за компютри, дори в най-високите класове. При телефоните обаче, интегралните схеми, за които се използва тези подложки, представляват огромна част от общите разходи. Няма как производителите да не променят крайните цени.

Прогнозите на Counterpoint за цените на интегралните схеми са както следва:

  • 5-12% ръст в цената през 2022 г. за интегралните схеми, които се използват в смартфони от висок клас
  • 6-14% ръст в цената за смартфоните от среден клас
  • 8-16% ръст в цената на смартфоните от нисък клас
  • Не се очаква поскъпване на интегралните схеми, в които няма памет и някои радиоприемници, или поне ще е далеч по-малко

Причината за скока в цените на подложките е глобалният недостиг в индустрията. От TSMC предупреждават клиентите си, че поскъпването ще е основно от 2022 година. Но не само те ще повишат цените. Дори TSMC е една от компаниите, които задържаха цените на подложките стабилни за доста дълъг период. Особено в сравнение с по-малките производители.

От Counterpoint смятат, че 10nm и по-малките чиповете няма да бъдат толкова засегнати. Там компаниите като TSMC и Samsung се борят с всички сили да задържат маржовете.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари