MacBook Pro

YouTube потребителят Дейв Ли забеляза, че новият модел MacBook Pro с процесор Intel Core i9 не може да работи дълго време с максималната си производителност.

Ли заяви, че конструкцията на MacBook Pro не позволява ефективното охлаждане на процесора и видеокартата. Ето защо, техните тактови честоти автоматично се понижават. Нагрятото до определена температура мобилно устройство е неспособно да работи дори и с базовата си производителност. Лаптопът започва силно да забавя и да лагва в приложения и игрите, изискващи много системни ресурси. Това се случва например, при използването на видео редактора Adobe Premiere.

Ли засне и видео, потвърждаващо неговите думи:

Най-скъпата модификация на лаптопа MacBook Pro модел 2018 година има 15-инчов дисплей. Той се базира на 6-ядрения процесор Intel Core i9 и използва видеокартата Radeon Pro 560X. Портативният компютър разполага с 32 GB оперативна памет, 4 TB флаш диск и струва сериозните $6 699.

Появиха се мнения, че вината е на Intel, който се опитва да напъха аналога на 95 W i7-8700K в 45 W рамки. Това няма как да стане и процесорът при по-дълго натоварване сваля честотата и започва да пропуска част от тактовете (тротлинг). Но от друга страна Intel дава възможност и за намаляване на разсейваната топлина. Apple би могла да я ограничи например на 65 W и да остави същото охлаждане.

32
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
8 Коментари
24 Отговори на коментарите
17 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Manjaro DEEPIN
Manjaro DEEPIN

Той Ричард Столман го каза отдавна „Apple fanboys are foolish people“.

Радо
Радо

Не че съм фен на ябълките, но това го правят и другите лаптопи. Лаптоп, дето е с такива параметри и да не прегрява и тротълва няма.

Хайде бе?
Хайде бе?

Лаптопи с такива параметри, които работят на максимална честота с часове и дума не може да става за прегряване – колкото искаш. Наричат се mobile workstation. Само че не са тънки по 9-10 мм и не тежат по едно кило, щото ако са по-тежки, изнежените меки китки няма да могат да ги повдигнат 🙂

hmm
hmm

Lenovo X1 Carbon не го прави!

baroky
baroky

Lenovo X1 Carbon не е с i9……….
Иначе Apple продукт може да го купи само fanboy!!!
$6 699 за laptop е просто лудост.
Няма feature в тоя лаптоп, който превъзхожда 3 пъти конкуренцията, за да има такава цена

Нормален
Нормален

Софтуера превъзхожда, затова се купува!

Мангалата
Мангалата

Муахаха, вадя си хляба в ИТ сферата от 15 години. Нито ден не съм ползвал ай-шит. Случи ми се че трябваше да правя релийз на едно мобилно приложение за иОС, та си играх няколко дни с тая боза, сигурно имам 100 бели косъма от тогава. Използвам изключително Линукс + Thinkpad, и … плащат адски добре.

the professor
the professor

колкото по лек е един лаптоп толкова по бързо прегрява. охлаждането е частта, която тежи най много щото е от мед. специфичното и тегло е по високо от това на стоманата и желязото с около 10% и над 3 пъти от това на алуминия… така че ако лаптопа е лек, е бърз само докато загрее. а наличието на повече от 4 ядра е маркетингов трик за ловене на глупаци (няма игра която да товари повече от 3 ядра пълноценно), за дръги приложения (видео обработка, компилиране) броя на ядрата е в плюс, но дали е правилно това да се прави на… Виж още »

Потребителят Дейв Ли
Потребителят Дейв Ли

явно е кухо парче, за да се мъчи да ползва тежко видео редактиране на лаптоп, проектиран да е впечатляващ, лек, тънък и скъп (но не и да върши работа безотказно). Не е виновен той, а Епъл, че не са предупредили – този лаптоп не замества workstation, той е за в кафенето или в мола или в парка, да изпъква собственика му (като цирей на челото).

Ибн Ебн Ал Хамил
Ибн Ебн Ал Хамил

Защо ли ти е core i9 в кафенето/мола/парка само обясни?

По-горе е
По-горе е

написано – за „престиж“.

Нормален
Нормален

Това не е лаптоп за престиж, а за професионалисти. За кафето има MacBook и MacBook Air.

drrr
drrr

и защото е за професионалисти – затова прегрява. Мухахахахахаха – всички професионалисти на кладата

Нормален
Нормален

Всички лаптопи с i9 при такава дебелина правят термал тхротъл, за съжаление! Това, което кара хората да го купуват е софтуера, с много по-слаба конфигурация, операционната система на Епъл и оптимизирания за нея софтуер работи в пъти по-бързо. Другото предимство е най-бързото ССД в лаптоп, няма еквивалент до момента. Дисплеят е също огромен плюс, защото е изключително близък до реалните цветове – за професионалисти е плюс. Друг плюс е дългата софтуерна поддръжка и resell value. Едно ПЦ за шест години ще се скапе множество пъти, софтуера няма да върви като хората и т.н., при Епъл стойността на продукта се запазва… Виж още »

drrr
drrr

с iбойфенс до ТУК

до "нормалния" смешник
до "нормалния" смешник

Първо, такова нещо като лаптоп Епъл няма. Има китайски съберичарк с процесор и чипсет Intel, дъно от една от най-пропадналите китайски фирми – Foxconn, стандартна видеокарта Intel, nVidia или Radeon, дисплей Toshiba или Samsung и стандартен nVME диск. Единственото „оригинално“ нещо на нагризаните ябълки е тъчпада – с ЕДИН бутон вместо с два. Защото за средностатистическия потребител на продуктите на фирмата различаването на ляв от десен бутон е непосилен интелектуален подвиг 🙂 Така че всички глупости как Епъл имали „най-бързото SSD“ са преувеличени реклами, или казано на чист български – ЛЪЖИ! Софтуерът е другото им слабо място. Всичко е направено… Виж още »

Име
Име

Преобразуването на векторна графика към растерна въобще не е тривиална задача за мнозинството, които ползват компютъра за фейсбук и мейл

Хуй,
Хуй,

Така че всички глупости как Епъл имали „най-бързото SSD“

Отвори и виж бенчмарковете.

Поредното съветско зомби.

Пут,
Пут,

„Отвори и виж бенчмарковете“

Бенчмарковете показват кой е платил за провеждането им 🙂 Аз ти обяснявам, че Епъл ползват същата платформа като PC. Хайде да вземем модел на Епъл и модел на Леново със същия чипсет, същия процесор и същото SSD, да сложим Windows и на двата и да пуснем един и същ тест. Ти вярваш ли, че единият ще е по-бърз заради надписа на капака си? 😉

Калин
Калин

А защо му е на нормалния потребител да разбира от целия тоя булшит, който си изредил, като може да ползва лесно и бързо?
Кефи ме как техничарчетата се взимат за богове и почват да плюят по неразбиращите „простосмъртни“ 😀
Това разбира се говори само за профанщина 😀

Счупен Транзистор
Счупен Транзистор

Ако, Епъл започнат да правят перални, ще си купя една да си беля ябълките?

мхм
мхм

Дебилните епъл фенбойчета дето не разбират грам от хардуеър, физика и химия е нормално да вярват на измислиците, че тоя боклук е професионална машина за работа. 6 ядрен процесор, който по принцип е 95 вата да работи нормално в корпус от 1 см 😀 е не са ли мега дебили тия епъл сектанти и да дават 6к долара за това 😀

РАДИКАЛЕН АНТИКОМУНИСТ
РАДИКАЛЕН АНТИКОМУНИСТ

Дават ги зради софтуера, иначе новите тенденции са всичко да е тънко.

Софтуерът на това нещо работи по различен начин от същия хардуер с Уиндоус. Не знам колко е трудно да го разбереш.

Ще си останеш глупаве, беден и прост, завистлив и всичко, което вие изгниваща и изчезваща проста комунистическа нация сте. Измрете и освободете света от вашето съществуване. Добре, че поне младите не са боклуци като вас. Съветски зомбита!

Мангалата
Мангалата

Оо ушанка, ти още ли си жив бе? Софтуера е кенеф, може сам да сравниш XCode с редакторите на М$, или дори отворения VSCode. Нали все още говорим за професионалисти…

Калин
Калин

И защо един потребител трябва да разбира от хардуер, физика и химия?

drr
drr

??? ама за какво му е на човек да може да умножава и да дели, нали iшита ще го направи вместо него. Усещаш май накъде сте се запътили. Важното е че от I’Goddess ви казват какво да мислите – колкото по-малко, толкова по-добре.

Калин
Калин

Идва при теб клиент. Казва ти – „Имам бизнес, печеля добре. Мога да спестя време, ако някои от нещата, които сега правя на ръка, ги правя на компютър?“. Какво правиш в тая ситуация? Биеш му един зад врата и му се изрепчваш – „Махай се от тука, келеш! Не разбираш нищо от химия, физика и хардуер!“ ??? Гледам ви е трудно да стоплите, че компютърът служи на хората, не обратно. И колкото повече потребителят не знае за техническите подробности, ползвайки един продукт, толкова по-добър е той. Продуктът. В това отношение Апъл са номер 1. Или аналогично – отиваш при адвокат… Виж още »

Тук е IT форум
Тук е IT форум

Обсъждаме нещата от гледна точка на професионалиста, а не на клиента, Калинчо. Да ни обясняваш, че нямало нужда да разбираме от компютри, за да си вършим работата е като да се изтъпаниш на заседание на адвокатската колегия и да заявиш: „А бе, на вас за какво ви е да разбирате от право? То всичко си го пише в съответните закони!“. Иначе, от наша гледна точка – да, колкото по-тъп е клиента, толкова повече плаща и толкова по-добре за нас, IT специалистите. В това отношение Apple е направо мечта – създава цяло поколение абсолютно безмозъчни клиенти, които не само нищо не… Виж още »

Видимо Доволен
Видимо Доволен

Не апъл са създали поколението, а са измислили как да се възползват от богатите и не-IT квалифицирани потребители

Калин
Калин

Я виж как Ферари се възползва от богатите си неквалифицирани клиенти, ам? 😀 😀 😀

Калин
Калин

Koнкретно репликата ми беше към това „Дебилните епъл фенбойчета дето не разбират грам от хардуеър, физика и химия“. Гледам те и ти не знаеш като IT ли коментираш или като клент: „създава цяло поколение абсолютно безмозъчни клиенти, които не само нищо не разбират“. Последно? Пак да питам – защо ми е като потребител да разбирам от товята работа? Мен ми е ясно, че само се дървите тука на комплексите си, колко велики сте, щот имате претенции да разбирате повече, от това, което уж ви е работа, отколкото от хората, на които не им е 😀 И да – може да… Виж още »

Калин
Калин

Маc Pro като workstation за същите пари.
Не знам какво е накарало човека да сбърка така при решението си.