Следващите процесори Intel Alder Lake ще донесат големи подобрения

3
1053

Следващите процесори от 12-то поколение на Intel Alder Lake ще се предлагат в три различни серии – Alder Lake-S за настолни компютри и работни станции, Alder Lake-M за мобилни компютри и лаптопи, както и Alder Lake-P за сървъри, според последната информация, която подробно описва различни конфигурации и очакваните вариации на параметрите на следващите чипове.

Тези спекулации бяха подкрепени от хардуерен теч от популярния източник на вътрешна изтекла предварителна информация от света на хардуера @momomo_us в социалната мрежа Twitter, като за източник на информацията е посочен Sharkbay и форумите за PTT, както отбелязват от Videocardz.

Предстоящите процесори ще използват хибридната технология на Intel, каквато видяхме за първи път по-рано в чиповете Lakefield, която наподобява откъм концепция архитектурата ARM big.LITTLE, което означава, че съчетава мощни (big) процесори ядра с по-малки (small) ядра, последните от които ще бъдат използвани за обработване на не толкова интензивни и взискателни задачи. Очаква се TDP показателя на новите чипове на бъде почти същия като този на процесорите от поколението Comet Lake, което означава, че при най-мощните чипове ще достига 125 W.

Очакванията са компанията да представи два чипа със следната конфигурация с тази хибридна архитектура:

  • 8 мощни (big) ядра + 8 малки (small) ядра + GT1 GPU
  • 6 мощни (big) ядра + 0 малки (small) ядра + GT1 HPU

Тази слухова информация, която чуваме сега, съвпада с това, което чухме по-рано, както и добавя известна тежест от гледна точка на вероятността по-ранните течове и очакванията от тях да се окажат достоверни. Разбира се, на този етап всичко това са само слухове, и е добре да имате предвид, че очевидно ще има и други варианти, както и показаните горни два примера са само част от очакваните чипове в новата гама. На пръв поглед, засега изглежда, че флагманския чип от серията ще бъде изграден от 8 големи плюс 8 малки ядра.

Нова вълна за лаптопите

Според източника на информацията, мобилната серия процесори от новото поколение, Alder Lake-M, ще включва чип с конфигурация от 2 големи ядра + 8 малки ядра и GT2 GPU. Това, разбира се, изглежда много различно от конфигурацията на процесорите за настолни компютри и работни станции, но идеята в случая би била малките ядра да поемат по-голямата част от работата по отношение на леките и неинтензивни задачи, каквито се предполага, че преобладават сред потребителите на мобилни компютри и лаптопи. Това означава, че когато вършите на лаптопа си неща като сърфиране в интернет или онлайн чат, ще работят по-слабите ядра, които са повече на брой, като по този начин се търси максимално висока енергийна ефективност, която от своя страна определено ще бъде добра дошла за потребителите, които от години се оплакват от краткия живот на батерията при лаптопите, което Intel променя още от настоящото поколение мобилни процесори.

Дизайнът на архитектурата на Alder Lake определено има смисъл за индустрията на лаптопите и преносимите компютри и обещава вълнуващ скок по отношение на оптимизацията на работата и консумацията на енергия, особено за хората, които работят на компютъра си на места, където често няма електрически контакт и няма как да го зареждат. Но освен това, очаква се тази хибридна конфигурация да донесе скок в производителността и при чиповете за настолни компютри, където не се гони чак дотолкова голяма оптимизация на консумацията на енергия, а по-скоро се търси начин Intel да се конкурира с AMD в десктоп сегмента, където последния производител през последните няколко години се утвърждава със своите процесори, които имат по-високо съотношение между цена и производителност.

Разбира се, това не означава, че Intel на този етап е готова да се конкурира адекватно с предложенията на AMD, поне що се отнася до огромния брой на ядрата (все пак до края на 2020 г. или началото на 2021 г. се очаква компанията да представи Ryzen процесор с 16 физически ядра на цената на чип от среден клас), както и до високото съотношение между цена и производителност. Все пак обаче виждаме раздвижване от страна на Intel.

Alder Lake-P е третата откроена серия, за която се твърди, че ще бъде наследник на серията Atom Server. При нея се очаква конфигурациите да бъдат следните:

  • 2 големи ядра + 8 малки ядра + GT2 GPU
  • 6 големи ядра + 8 малки ядра + GT2 GPU

Не е ясно каква точно интегрирана графика ще използват процесорите от 12-то поколение Alder Lake, но сред слуховете циркулира и информацията, че потенциално това би могло да бъде Gen12 Xe Graphics, която ще бъде използвана в 11-тото поколение Rocket Lake. На база на информацията, която се дискутира във форумите на Reddit, става ясно, че графичният процесор ще използва 14nm технологичен процесор, въпреки че по-ранни слухове спрягаха, че ще бъде 10nm.

За момента остават още много неотговорени въпроси и неизвестни по отношение на 12-тото поколение процесори на Intel, но още от сега по всичко личи, че Alder Lake ще бъдат наистина специални чипове, които потенциално ще донесат много промени особено за преносимите компютри.

5 1 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари