Следващото поколение домакински уреди ще се управляват гласово дори изключени

0
11

Следващото поколение домакински уреди вече ще започнат наистина да ни „слушат“. Това поне обещава последната сделка на Nuance – една от най-големите компании разработващи софтуер за гласово разпознаване известна основно с продукта си Dragon NaturallySpeaking.

Преди броени часове Nuance обявиха, че са сключили партньорство с производителя на полупроводници Conexant Systems Inc., в рамките на което ще бъдат разработени и произведени процесори позволяващи упражняването на гласови команди. Въпросните процесори, от своя страна, ще бъдат предоставени на производителите на домакински уреди.

Нямаме информация дали въобще до този момент има производители на хардуер заинтересовани от подобни процесори, но едва ли технологията ще бъде подмината просто така. За разлика от вече съществуващи технологии за гласово управление, тази разработена от Nuance и Conexant ще упражнява контрол върху бъдещото поколение домакински уреди дори когато са изключени. Последният елемент е изключително важен, тъй като на практика означава, че ще можем да управляваме гласово уредите си без да е нужно да са включени постоянно и, следователно, без да консумират твърде много енергия.

Новата технология, освен всичко друго, ще може да улавя и интерпретира гласови команди зададени от разстояние до 5 метра. Тази на пръв поглед незначителна подробност всъщност би могла да има революционно значение. В момента технологиите за гласово управление се използват най-ефективно от смартфоните – джаджи, които обикновено използваме на няколко сантиметра от лицето си. Пробвайте, обаче, да диктувате на Siri или Google Now от другия край на апартамента и ще видите, че това е невъзможно.

Това е първата сериозна стъпка на Nuance извън мобилната индустрия. Компанията и преди е сключвала важни сделки с хардуерни партньори. По време на CES 2014, например, бе обявено сътрудничеството им със ZTE целящо интегрирането на софтуера им в новите телефони с Android на китайската компания. Само преди два дни, също така, ви разказахме и за добавянето на функция за диктуване (отново захранвана от технология на Nuance) в смарт часовника Qualcomm Toq.

Вероятно, обаче, скоро и други уреди освен мобилните ще се сдобият с подобни възможности. 

ДОБАВИ КОМЕНТАР

  Абонирай се  
Извести ме за